RECENZIJA Irina Vujnović, Čarobni svijet bajki

Kraljevna na zrnu graška jedna je od priča koju sam jako voljela kao mala. Još čuvam tu staru slikovnicu koju sam pročitala jako puno puta, ali poželjela sam kupiti i neku noviju verziju za svoju djecu i jako se razočarala kada nisam mogla pronaći slikovnicu o toj osjetljivoj kraljevni i jednom malenom zrnu graška koje joj je uzrokovalo neprospavanu noć. Neki dan je na naša vrata stigao paketić slikovnica iz Mozaik knjige među kojima se našla i ova priča. I jako me razveselila. Pogotovo sam se razveselila kada sam vidjela da je slikovnicu ilustrirala Nikolina Novosel Nežmah čije smo odlične ilustracije imali prilike vidjeti i u Tri praščića, slikovnici koju jako volimo (također u izdanju Mozaik knjige).

Neću vam puno pisati o ovoj bajci koju vjerujem vi već dobro znate, a uz ovu divnu slikovnicu imate priliku i vaše mališane upoznati s pričom.

Bio jednom jedan kraljević koji se htio oženiti kraljevnom – samo što je to morala biti prava kraljevna. U potrazi za njom proputovao je cijeli svijet, ali uvijek nešto nije valjalo. Pronašao je mnoštvo kraljevni, no jesu li bile prave?

Kako znati je li kraljevna prava? Pogotovo kada se pojavi potpuno pokisla usred noći? Mudra kraljica znala je metodu – samo će prava kraljevna, koju su cijeli život tetošili osjetiti malo zrno graška pod mnoštvom pokrivača i popluna. Kraljević je želio pravu kraljevnu pa si je takvu i dobio.

Ovo je jedna od dražih mi bajki jer ima ono najvažnije što bi bajka trebala imati – princa, princezu i pouku. No oni malo strašniji likovi poput vukova, vještica i zlih kraljica su izostavljeni te je po meni Kraljevna na zrnu graška jedna lijepa bajka za laku noć.

Iskreno vjerujem da će vam se ova slikovnica jako svidjeti. Priču znate, a divne, maštovite ilustracije svakako su vrijedne vaše pozornosti. Ma pogledajte ih samo! ?

 

Izvor: Čarobni svijet bajki

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.