RECENZIJA Irina Vujnović, Čarobni svijet bajki

Slikovnicu Divlja svinja ide na more četvrta je slikovnica dvojca Ines Marciuš Kruljac i Jasmine Kosanović i meni osobno i najdraža.

Na samom početku priče nalazi se kratka informacija o divljoj svinji a zatim krećemo s ovom simpatičnom i vrlo inspirativnom pričom.

Divlje svinje vole se bezbrižno kupati u kaljužama, no ovoga ljeta dogodilo se nešto strašno. Sve su kaljuže presušile a u vremenskoj prognozi negdje kiše u najavi. I tako naša divlja svinja, glavni junak ove priče odlučuje spakirati svoje svari i otići na more.

Kupaći kostim, plovci za papke,

noćna krema za otekle kapke,

 šareni ručnik za pješčanu plažu,

zaštitna krema kojom leđa se mažu.

U kofer ugura još čuda trista

 i brlog sad prazan čistoćom blista.

Naravno, na svom putu nije prošla nezamijećeno, na radiju u čudu objavljuju senzacionalnu vijest – divlja svinja šeće po magistrali,  a sa sobom nosi i opremu za kupanje.

Ribari mreže prestali plesti,

 djeca zaboravila doručak jesti.

 To čuli i lovci: „O vijesti li lude!

Zašto baš sada da lovostaj bude?“

A svinja ko svinja rokće i sopće,

ne obazire se putem na ljude uopće,

nitko je i ničim ne može smesti,

 nikakav radio ni njegove vijesti.


Molim vas da svakako obratite pozornost na radio na kojem piše naputak da na zemljopisnoj karti Hrvatske potražite naselja vrlo zabavnih imena : Oslić, Patkovac, Pesek, Veliko Svinjičko, Crni Dabar, Jazbina, Kozice,…

Nakon zanimljivog i medijski popraćenog putovanja divlja svinja stiže na more i naravno odmah postaje glavna senzacija – jer takav se događaj ne viđa ni u kinu. Odmah je obukla kupaći kostim s uzorkom žira i demonstrirala skokove u more. ?

Ukratko, djeco, tu skoro je kraj:

 postalo mjesto turistički raj,

divlja je svinja atrakcija prava,

s razglednice viri čekinjava glava.

Naučila turiste na trbuh skakati,

 ostala do rujna s njima se praćakati.

 

Na kraju priče, na sovin poziv – kaljuže su ponovo tu, divlja svinja vraća se u svoju šumu.

Ova divna priča čitatelju nudi pravo bogatstvo. U vidu prekrasnih ilustracija s mnoštvom zanimljivih detalja koje vas pozivaju da se u njima izgubite, zatim je tu tekst pisan u rimi koji doprinosi općem doživljaju dok čitamo slikovnicu i naravno krasna poruka koja čitatelju govori kako treba biti hrabar u svojim idejama, u onome što jesmo, biti odvažan upustiti se u avanture koje izlaze iz naše zone komfora.. Govori nam i o tome kako ne smijemo suditi tuđem ponašanju samo zato što se ono ne podudara s našim očekivanjima.. Svinja, za koju definitivno ne bi očekivali da krene na more, one su uvijek u nekim šumskim pričama,  u ovoj  priči nije ni u jednom trenu posustala u svom naumu da ode na more,  fokusirano je koračala, ne obazirući se na komentare. I to je ono što mi se jako svidjelo, jer ova slikovnica definitivno ne slijedi uobičajene obrasce.  ?

Od nas imate veliku preporuku za ovu slikovnicu, mi baš uživamo u njoj u ovim ljetnim danima.

 

Izvor: Čarobni svijet bajki

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.