RECENZIJA Irina Vujnović, Čarobni svijet bajki

Ova slikovnica ispričati će nam priču od jednoj svima poznatoj temi. Naime, ovo je priča o ekranima i njihovim dobrim i lošim stranama.

Naime, djevojčica iz ove priče obožavala je svoje mace i kaktuse i svoje vrijeme je provodila u igri i brizi za svoje ljubimce. No jednoga dana, dok je na tavanu tražila haljinu za ples, djevojčica upoznaje vilu koja joj nudi čarobnu svjetleću ploču. Naravno da je ta ploča odmah zainteresirala djevojčicu koja ju je dobila s upozorenjem Pazi, ova ploča je čarobna i može ti se dogoditi da se previše zaneseš onim što vidiš. Može te začarati na način da zaboraviš sve što ti je važno, obitelj i prijatelje. Moraš znati stati na vrijeme, a jedini je način taj da je isključiš. Za to ti je potrebna čarobna riječ. STVARNOST.

Naravno, kako to obično biva djevojčica se odmah zadubila u čarobnu ploču i potpuno zaboravila na sve oko sebe, na svoje kaktuse, mace i prijatelje, pa čak i na čarobnu riječ. Ništa više nije bilo važno osim čarobne ploče. Jednoga dana, djevojčica je čak ušla u samu čarobnu ploču i našla se u nekom novom svijetu. Isprva zadivljena, uskoro je shvatila da čezne za svojim svijetom i poželjela je izaći iz čarobne ploče. No to nije baš tako lako…

Mace su mijaukale jer ih je zaboravila nahraniti, prijateljice su je tražile, a ona to uopće nije primijetila. Zaboravila je učiti, spavati, umiti se, oprati zube, jesti i piti! Već su je počela boljeti leđa, ali ona jednostavno nje prestajala gledati u čarobnu ploču…

Ova slikovnica podsjeća nas na to kako ekrani zaista mogu biti korisni i otkriti nam mnogo toga, ali jednako tako, mogu biti i vrlo opasni ukoliko se s njihovim korištenjem pretjera. Kao i sve drugo u životu, i ekrani su nam nužni ali ih je potrebno dozirati. Zajedničke aktivnosti, igranje igara, razgovor i jednostavno uživanje u dosadi važniji su i pomažu djeci odrasti. Takvim aktivnostima potičemo zdravo odrastanje i socio – emocionalni razvoj.  Najbolje ideje često dolaze baš u onim trenucima kada nam je dosadno – tada u akciju kreće naša mašta i kreativnost.

 

Slikovnica Djevojčica i čarobna ploča obrađuje jednu važnu temu s kojom se susreće svaki roditelj i mislim da će čitanje ove priče pomoći djeci osvijestiti koliko treba paziti da se ne pretjera u igri s čarobnim pločama. one su zaista korisne ali s njima treba biti oprezan…ponekada nas očaraju i više  no što smo htjeli.

 

Izvor: Čarobni svijet bajki

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.