RECENZIJA Irina Vujnović, Čarobni svijet bajki

Tigar koji je svratio na čaj, predivan je klasik koji svakako morate čitati. Klasik koji nas vraća u neka prošla vremena… Prvi put je objavljena 1968. a nastala je kao priča koju je Judith Kerr pričala svojoj kćeri prije spavanja.

Priča počinje jednostavnom čajankom majke i njene kćeri  Sofije. Idiličnu i sasvim uobičajenu situaciju odjednom prekida zvono na vratima. Sofija otvara vrata i pred njom se pojavljuje veliki tigar koji ljubazno pita može li se pridružiti na užini jer je jako gladan. Sofijina mama ga poziva da uđe i tigar se udobno smješta i pridružuje čajanki. Nakon što je popio i pojeo sve što je bilo ponuđeno na stolu, tigar kreće zavirivati i u ostala mjesta gdje obitelj drži hranu te je na koncu pojeo sve što je pronašao u hladnjaku, smočnici i kuhinjskim ormarićima. Pojeo je sve kolače, sendviče, tortu, peciva pa čak i večeru koja se kuhala. Popio je sve sokove, mlijeko, tatino pivo pa čak i svu vodu iz slavine. I tada, nakon što je završio sa svojim obrokom, ljubazno se zahvalio i otišao. Sofijina mama ostala je u čudu, s pitanjem „Što će sad?“ jer tati nije ostalo ništa za večeru.  I tada se obitelj spremi i ode u restoran. Sutradan se mama i Sofija odluče pripremiti za tigrov ponovni dolazak i kupe veću zalihu namirnica no tigar se više nikada nije pojavio.

Slikovnica Tigar koji je svratio na čaj bogata je prekrasnim ilustracijama koje prikazuju život u Britaniji 60- tih godina prošlog stoljeća, sadrži veliki element iznenađenja pojavom tigra, te nam pruža onaj osjećaj topline i sigurnosti obiteljskog doma.

Imate moju veliku preporuku za ovu slikovnicu.

 

Izvor: Čarobni svijet bajki

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.