RECENZIJA Irina Vujnović, Čarobni svijet bajki

Upoznajte Frana. Dječaka koji žarko želi imati psa. No mnoga djeca žele imati psa ne shvaćajući koliku odgovornost takvo krzneno čudo zahtijeva. Kada su u pitanju kućni ljubimci djeca često vide samo jednu stranu, igru, maženje, izlazak van kada je lijepo vrijeme.. ali pas mora u šetnju čak i po kiši, snijegu, po mraku i kada nam se eto baš i ne da. Pas je odgovornost koju na kraju često preuzmu roditelji. I zato Franova mama i tata za psa nisu željeli ni čuti.

Fran je silno želio psa. Mama to nije željela ni čuti. Tata isto tako. Pa kako je to moguće da svi njegovi prijatelji imaju psa: i Klara i Josip i Ružica? Klara mu dopušta da prošeta njezinu maltezericu Ritu dok ona razgovara s prijateljicom na mobitel. Josip također rado na uzicu veže svog buldoga Rodija i pušta ga u šetnju s Franom dok on igra kompjutorske igrice.

Ali Fran je sanjao pse i silno želio jednoga za sebe. I zato je smislio plan. Nagovorio je mamu i tatu da mu kupe plišanog psa i uzicu. On će dokazati da je ozbiljan u svojim namjerama tako što će pola godine svaki dan bez obzira kakvo vrijeme vani bilo i koliko umoran bio šetati, hraniti i voditi svu ostalu brigu o plišanom psu. Baš kao da je pravi. Roditelji su pristali na njegovu ideju i mislili da to neće dugo potrajati. No prevarili su se.

Kupili su velikoga čupavog crnog psa i uzicu. Fran je navio sat u šest ujutro i sa psom otišao u šetnju. Crni je plišani pas dobio ime Tobi, a Fran ga nije vukao po stazi, nego ga ej samo nosio. Jutarnji šetači pasa bili su začuđeni, ali kad im je objasnio cijelu situaciju prihvatili su ga u svoje društvo.

I znate što? Isplatilo se. Franovi roditelji vidjeli su da je Fran ozbiljan i odgovoran dječak i da njegova želja nije samo puki hir. I na kraju su mu ipak odlučili pokloniti psa. Zajedno su otišli u azil za pse i kući doveli malenog psa Medu.

Kako je Fran dobio psa još je jedna prekrasna slikovnica u nizu odličnog dvojca, a moram priznati i meni najdraža za sada. ? I iako sam kao dijete i ja često iznosila roditeljima prijedloge za kupnju psa nisam shvaćala koliko je to odgovoran posao. Lijepo je bilo čitati o Franu i njegovoj ustrajnosti. Smatram da je ovo odlična slikovnica za sve one koji žele ovakvog čupavog, četveronožnog ljubimca. Tu je i lijepa poruka djetetu da se njegove želje i obećanja uvažavaju i itekako shvaćaju ozbiljno. A to je ono što je također vrlo bitno. Svi mi, i maleni i veliki volimo znati da nas se shvaća ozbiljno i da će nam se trud i upornost isplatiti.

Imate moje velike preporuke! ?

 

Izvor: Čarobni svijet bajki

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.