RECENZIJA Irina Vujnović, Čarobni svijet bajki

Priču o Crvenkapici, djevojčici koja je na putu do bolesne bakice srela zločestog vuka, bila pojedena skupa s bakicom, koje je na kraju spasio lovac svi jako dobro znate. To je jedna od prvih priča koje pričamo djeci.

Nedavno je Mozaik knjiga izdala novu slikovnicu Crvenkapica koju je ilustrirao odlični Tomislav Torjanac. Njegove ilustracije imali smo priliku vidjeti u slikovnicama Antuntun, Grga Čvarak, Ogledalce i Ružno pače. A sada se kolekciji divnih slikovnica pridružila i Crvenkapica.

Priča je klasična, bakica je bolesna, mama pošalje Crvenkapicu da joj odnese kolača i vina da se starica malo okrijepi. Na putu Crvenkapica susreće vuka koji je nagovori da bakici nabere cvijeća dok on odjuri do bakine kuće…

Jednoga joj dana majka reče. – hajde, Crvenkapice, evo u košarici kolača i vina, pa odnesi baki da se malo okrijepi. Bolesna je i slaba. Pođi što prije, dok još nije velika vrućina. Kad kreneš, idi ravno, ne skreći s puta. Pazi da ne padneš i razbiješ bocu, jer nećeš imati što dati baki. Kad dođeš k njoj, ne zaboravi joj poželjeti „dobro jutro“ i ne zaviruj po bakinoj sobi.

Ono što je u ovoj slikovnici posebno je način na koji je priča ispričana i  likovi prikazani. Potpuno su modernizirani. Već na naslovnici vidimo kako Crvenkapica ima crvenu majicu s kapuljačom, skateboard, vozi bicik, nosi ruksak i cool tenisice – definitivno predstavljajući djevojčicu koja živi u današnjem svijetu, nudeći djeci da se s njome lakše i bolje asociraju. A tek kad sam vidjela kako je vuk prikazan… oduševila sam se. 

Vrlo moderan i naizgled simpatičan, ali i dalje jako, jako opasan i zloban.

I to je element koji me oduševljava. Činjenica da se djeci jedna vrlo stara, bezvremenska bajka predstavila u modernom ruhu, upozoravajući djecu da vukovi iz bajke nisu ostali u bajkama i onim davnim vremenima nego na žalost vrebaju i danas. Šarmantniji, simpatičniji ali možda još i opasniji. Ovaj vuk je moderan i cool, ima sunčane naočale i auto ali je i dalje vrlo, vrlo opasan.

Ova slikovnica definitivno je posebna i zaslužuje vašu pozornost. Nadam se da ćemo možda ugledati još poznatih bajki prikazanih na ovaj način. U svakom slučaju veselim se novim slikovnicama čije ilustracije potpisuje gospodin Torjanac.

 

Izvor: Čarobni svijet bajki

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.