RECENZIJA Dubravka Mažar, Vanesina Škrinjica

Kakva moćna, divna i teška knjiga! Priča je sjajna, temeljena na istinitim događajima, likovi i detalji gotovo opipljivi, pregršt emocija, napeto, interesantno! Ali prijevod… rečenice su toliko nespretno sročene da sam neke čitala i po tri puta, htjela sam čak i odustati ali drago mi je da nisam jer roman je uistinu odličan (kad se probijete kroz prvih 200 stranica :))

Šalu na stranu jer sjever Norveške u 17. stoljeću je izvanredna kulisa, tu su i hladna i mračna atmosfera, ledeno more i lov na vještice.

Nakon što neviđena oluja odnese živote čak 40 ribara, u malom selu na otoku Vardø žene ostaju prepuštene same sebi. Muškaraca više nema, sada one idu u ribolov, uzgajaju stoku i oru zemlju, pokazuju svoju snagu i hrabrost. One su neovisne, a u to vrijeme to je bio krimen koji će ih koštati života.

No neki misle da ta oluja nije bila obična već uzrokovana zlim silama, vradžbinama od lokalnih žena. U mjesto dolazi Škot Absalom Cornet, tragač za zlom i lovac na vještice, u pratnji supruge Urse koja je očarana novim spoznajama i načinom života tih otočanki. Upravo ona će njemu i tim otočkim ženama donijeti nevjerojatnu sudbinu kao i samoj sebi.

“Hoćete li priznati da ste vještica, i da ste podignuli oluju koja je ubila vašeg supruga i mnoge druge osim njega?”

Kad se selo na osnovu praznovjerja i laži okomi na nekog ide do kraja, do mučenja, lomače i smrti. Strah i bunt tih žena u ovoj priči toliko je stvaran, njihova borbenost, suverenost i spretnost je fascinantna, one se nisu dale pokoriti. Upravo zato bile su odbačene i žigosane, bile su spaljene.

Autorica u ovom romanu prikazuje svu surovost patrijarhalnog društva koje je žene tretiralo u najmanju ruku nepravedno, no Kiran ovdje i slavi žene, daje im moć i uzdiže ih. A pred kraj priče događa se i jedna neočekivana ljubav koja me neopisivo ganula 🙂

Ja sam oduševljena ovim romanom i voljela bih da je čitanje bilo ugodnije, možda će nekome i biti, bez obzira na to moja velika preporuka stoji. Za sve “vještice” na svijetu :))

Uživajte u čitanju!

 

Izvor: Vanesina Škrinjica

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.