RECENZIJA Dorja Anić Pjevac, Lav čita

Za početak UPOZORENJE:

Slikovnice Davida Litchfielda prvi put čitajte sami i dobro se pripremite za čitanje na glas. Ili budite brzopleti kao ja pa gutajte suze i jedva ispuštajte riječi dok dijete nestrpljivo čeka nastavak priče.

Eto takve slikovnice radi ovaj autor. Predivne, emotivne, pune detalja, s toplim pričama, najljepšim porukama i ilustracijama kojima bi bez razmišljanja ukrasila zidove stana.

Dječji Božić ima sve ovo, a možda čak i malo više (jer božićni duh uvijek malo pridonese).

Priča započinje u prodavaonici igračaka braće Claus u kojoj je radio i njihov voljeni nećak Nicky. Igračke koje su izrađivali i prodavali bile su najposebnije igračke u gradu i svako ih je dijete željelo imati.

Svaka igračka koju su braća Claus izradila svjetlucala je na poseban način i to je značilo da će pronaći dijete za koje je savršena.

Jednoga je dana Nicky počeo primjećivati da neka djeca nikada nisu ušla u prodavaonicu, nego samo čeznutljivo gledala izlog i pobjegla kada im se on obratio. Na Badnjak je Nicky otkrio njihovu tajnu – živjeli su u jednoj velikoj prostoriji u podzemlju koju su osvjetljivale samo krijesnice. Kada je Nicky to vidio donio je veliku odluku – svakome će djetetu u gradu dati dar kako bi ga razveselio bar na jedan dan.

 

U tom trenutku zavjetovao se da će svakome djetetu u toj prostoriji – ne, svakome djetetu u gradu – dati dar kako bi ih usrećio, makar samo na jedan dan.

 

Njegovi su ujaci, naravno, podržali plan i bacili su se na izrađivanje igračaka za svako dijete u gradu. Kada su napunili vreće, upregnuli su najnoviji izum Božić 3000 i dva snažna soba i Nicky je krenuo u pustolovinu.

No, uskoro ga je dočekalo nekoliko neugodnih iznenađenja i njegov je plan zaustavljen.

Nicky nije mogao vjerovati da je njegov sjajni plan ugašen, poput svijeće.

U tome se trenutku dogodilo nešto čarobno…

…ali neću vam sve odati ovdje. Prepustit ću slikovnici da vam ispriča ostatak priče.

Podijelit ću još samo meni najljepši dio priče:

Nicky je shvatio da ti katkad, kad se doima da je sva nada izgubljena…

prijatelj može pomoći pronaći svjetlo u tami…

i jednu tajnu:

Završetak ove slikovnice zapravo predstavlja tek početak jedne divne, najdivnije priče.

Za kraj želim podijeliti nekoliko zanimljivosti o ovoj slikovnici:

  1. Autor je na stranicama sakrio i likove iz svojih prethodnih slikovnica. Dajem malu pomoć u traženju: netko tko svira klavir i netko tko je jaaaaaako velik.
  2. Osim likova iz svojih slikovnica, autor je u ovu priču unio i neke poznate i malo manje poznate likove iz nordijske, islandske, ruske i srednjoeuropske mitologije. Njih je udružio u božićnu koaliciju i možete ih pronaći na kraju slikovnice.
  3. Neki dijelovi slikovnice imaju elemente stripa – izmjenjuju se slike, a tekst koji likovi izgovaraju je u oblačićima.

Detalji o slikovnici:

Autor: David Litchfield

Izdavač: Mozaik knjiga

P.S.

Ako vam se svidjela preporuka, zapratite nas i na Instagram profilu @lav_cita gdje dijelimo preporuke za knjige, ideje za čitanje i aktivnosti uz razne slikovnice i knjige za djecu.

Knjiški pozdrav,

Dorja & Lav

 

Izvor: Lav čita

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.