RECENZIJA Dijana Kovačević, Books & Sweets

Lisa Jewell rođena je u Londonu 1968. godine. Njezin prvi roman, Ralph’s Party, bio je najprodavaniji debitantski roman 1999. Od tada je napisala još dvadesetak romana, nedavno nekoliko mračnih psiholoških trilera, uključujući The Girls, A onda je nestala, Obitelj s gornjeg kata i Noć kad je nestala. Lisa je autorica broj jedan bestselera New York Timesa i Sunday Timesa čije su knjige objavljene diljem svijeta na više od dvadeset pet jezika. Živi u sjevernom Londonu sa suprugom, dvije kćeri tinejdžerice i najboljim psom na svijetu.

Romani Lise Jewell kod mene jako variraju, od A onda je nestala koji mi je bio fenomenalan, do Obitelj s gornjeg kata koji mi se uopće nije svidio, do Noć kad je nestala s kojim me ponovo oduševila. Uz obilje tajni, laži, zabluda i pretpostavki, knjiga Noć kad je nestala dokazala je svoju vrijednost.

Autorica majstorski spaja tri vremenske linije kako bi ispričala priču o Tallulah Murray, mladoj majci koja netragom nestaje iz svog malog sela, zajedno sa svojim dečkom Zachom. Ona ne bi samo tako nestala i ostavila svog malog sinčića, ali ipak je. Petnaest mjeseci nakon nestanka, spisateljica misterioznih romana Sophie doseliu isto selo sa svojim partnerom Shaunom, novim ravnateljem internata. Dok istražuje šumu iza njihove kućice na školskom imanju, Sophie pronalazi jeziv natpis pričvršćen na drvo: Kopajte ovdje. Sophie otkriva dokaze koji ju vode prema novim pitanjima o tome što se dogodilo s mladim parom. Potpuno je opsjednuta pričom o Tallulah i misli da je upravo ona odlična ideja za njezin novi roman.

”Prije ili poslije jedan od tih detektiva primit će poziv od policajaca iz timova za potragu i nešto će mu se svidjeti na licu pa će doći k njoj, tražiti da otvori prozor i ona će ga spustiti, a on će joj reći: – Našli smo nešto – i ona će znati, znati što je zadesilo njezinu dragu djevojčicu. Ali zasadsamo sjedi, leda i čeka.”

Kim je potpuno izbezumljena kad se njezina kći Tallulah ne vrati kući nakon noćnog izlaska sa svojim dečkom Zachom. Ona je predana majka koja nikad ne bi naputila svoje dijete. Frustracije rastu kad Kim vidno zabrinuta za njih kontaktira Zachovu majku koja je naizgled ravnodušna i uvjerena je da su mladi samo pobjegli od stresa roditeljstva i vjeruje kako će se ubrzo vratiti. Kim doznaje da je njezina kćer posljednji put viđena na seoskom imanju prijateljice Scarlett s fakulteta. Kad se suoči s njom, Scarlett jedva da poznaje Tallulah. Što se točno dogodilo te misteriozne noći?

 

Svidjela mi se struktura knjige, naizmjenična vremenska poglavlja držala su me potpuno prikovanima uz ovu knjigu. Autorica nas je postupno upoznavala s likovima i događajima koji su prethodili njihovu nestanku koja pokazuju da u životu mlade majke nije sve onako kako se činilo. Kroz cijeli roman pratio me osjećaj nelagode uz koji je napetost samo rasla. Znate da će se nešto dogoditi i iskočiti pred vas, samo ne znate hoćete li biti spremni na to. Likovi su glavne vodilje ove priče, kao i zapetljani detalji koji cijelu stvar drže potpuno uvjerljivom i impresivnom. Knjiga mi se jako svidjela.

 

Izvor: Books & Sweets

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.