RECENZIJA Dijana Kovačević, Books & Sweets

Lucy Foley studirala je englesku književnost na sveučilištima Durham i UCL. Potom je nekoliko godina radila kao urednica beletristike u izdavačkoj industriji – za to vrijeme napisala je i knjigu The Book of Lost and Found, koja je bila bestseler prvijenac 2015. godine. Lucy se sada bavi isključivo pisanjem, a njezin prvi krimić, Lovačka družina, bio je bestseler Sunday Timesa. Popis uzvanika njezin je drugi krimi roman i bio je izbor za književni klub Reese Witherspoon u lipnju 2020. godine.

 Ekskluzivno vjenčanje na zabačenom irskom otoku. Više naratora, kuća puna gostiju, totalno creepy okruženje i samo jedan ubojica. Svaki od likova krije svoju tajnu i zajedničkom im je samo jedno, svi imaju motiv za ubojstvo.

”Bila sam toliko zatečena da nisam ništa mogla reći. Pravio se da se ne poznajemo, lagao mi u lice. Počela sam sumnjati u samu sebe. Zar je to zaista bio on? Ali znala sam da jest. Nije bilo sumnje. Izbliza sam mogla vidjeti one iste nabode  oko njegovih očiju i dva madeža na vratu, tik ispod brade. I sjećala sam se, jako dobro i jasno, njegove reakcije kad me ugledao.”

Na otok uz obalu Irske brodom pristižu gosti na vjenčanje Jules Keegan i Willa Slatera. Ona je pametna i ambiciozna, vodi vlastiti časopis i bezobrazno je zgodna. On je televizijska zvijezda u usponu, zgodan i šarmantan odmah će vam se zavući pod kožu. Njihovo vjenčanje pravi je prikaz moći jednog mladog para: more, otok, torta na četiri kata, dizajnerska vjenčanica. Svaki detalj doveden je do savršenstva. Ali savršenstvo ne možemo planirati. Nedugo nakon što mladenci degustiraju tortu, počinju se pokazivati sumnje i ljubomore. A sve će začiniti truplo koje su pronašli na obali. Nad otok su se nadvili tamni oblaci i pitanje je hoće li se ubojica pokazati na svjetlu.

”Organizacija vjenčanja svodi vam se na ovo: ja vam mogu isplanirati savršen dan, ali uzvanici se moraju ponašati kako dolikuje, unutar nekih granica. Ali ako se ne ponašaju, posljedice mogu trajati duže od dvadeset četiri sata. I nad takvim posljedicama nitko nema kontrolu.”

Autorica je u ovom romanu detaljno analizirala likove i ponudila čitatelju dovoljno informacija da pokuša shvatiti tko je kriv kad se na kraju pojavi mrtvo tijelo. Prikazuje nam priču prošlost/sadašnjost i omogućuje da svaki od glavnih likova pripovijeda u poglavljima sve do velikog finala. Imate ćete osjećaj da ste ušli u um svakog od likova dok oni pripovijedaju u svom dijelu.  Dopušteno je da se drama odvija u stvarnom vremenu, a ubojstvo ostavlja za sami kraj. Ovo je pravi primjer napetog krimi-psihološkog romana koji drži napetost i bez okrutnih ubojstava.

Uvukla me u priču od samog početka i knjigu sam pročitala u jednom danu. Savršeni omjer broja stranice i načina na koji je sama priča tekla. Zabavno je i napeto, pa je ovo savršen roman za čitanje na plaži ili na godišnjem gdje god da ga provodite.

 

Izvor: Books & Sweets

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.