RECENZIJA Dijana Kovačević, Books & Sweets

Lucinda Berry bivša je psihologinja i vodeća istraživačica u području dječjih trauma. Sada dane provodi pišući puno radno vrijeme gdje koristi svoje kliničko iskustvo kako bi pomaknula granicu između fikcije i stvarnosti. Uživa kada čitatelje dok čitaju može odvesti na putovanje kroz mračna udubljenja ljudske psihe. Ako ne trči za svojim sinom, onda trči Los Angelesom pripremajući se za svoj sljedeći maraton. Više o njezinim romanima na https://lucindaberryauthor.com/.

Nakon ovog kratkog uvoda o autorici puno mi je jasnija njezina pozadina, a time i kako je uspjela napisati ovako jeziv psihološki triler. Knjigu nisam mogla ispustiti iz ruku. Završila sam ju u dva dana, loveći svaki slobodan trenutak da nastavim s čitanjem. Savršena mješavina neizvjesnosti i nenormalne psihologije. Kraj me ostavio željnom nastavka, a kako vidim po komentarima drugih čitatelja nisam jedina. Možda nas autorica iznenadi.

Christopher i Hannah su zdravstveni djelatnici, oboje rade u bolnici, ona kao medicinska sestra, a on kao ortopedski kirurg. Jedne noći u bolnicu je zaprimljena mala djevojčica u jako lošem stanju. Procijenili su njenu starosnu dob na oko šest godina, ali je toliko sitna i pothranjena da se na prvu čini da nema više od tri. Janie je mentalno, ali i fizički zlostavljana. Policija je njezinu majku pronašla ubijenu, a nju vezanu lancima u prikolici u kojoj su živjele. Njezin put prema oporavku će biti dug, a Christopher i Hannah su se toliko vezali za Janie da joj žele pomoći koliko god budu mogli.

”Znala sam što trebam učiniti, što želim učiniti – ali to nije nimalo ublažilo bol onog čega sam se time odricala.”

Priča je ispričana iz nekoliko stajališta – Hanninog, Christopherovog i onog socijalne radnice, Piper. Par se s obzirom na njihovo medicinsko iskustvo čini pomalo naivnim, dok je s druge strane lako zamisliti ovaj scenarij u stvarnom životu. Rastrgani između želje da joj pomognu, a ne želeći priznati da se ne mogu nositi s ovom situacijom u strahu su od gubitka Janie. Imala sam osjećaj bespomoćnosti čitajući kako se Hannah pokušava nositi s djetetovim ponašanjem i istodobno propitujući vlastiti razum. Pokušavala je dobiti pomoć od osobe na koju je trebala moći računati.

Kako napetost u obitelji jača, donose se neke neizbježne odluke koje vode do pogubnih ishoda. Iako je na kraju autorica neka pitanja ostavila bez odgovora ovo je baš jedna moćna knjiga koju ljubitelji psiholoških trilera ne bi smjeli propustiti. Obično romani imaju ili snažan početak pa nedostatak uzbuđenja u sredini, ili započinju sporo pa im treba neko vrijeme da postanu uzbudljivi. To nije slučaj s ovim, ova knjiga nema sporih dijelova, dapače nju je teško ispustiti i stati s čitanjem jer vrvi tamom i napetošću od prve do posljednje stranice. Roman daje realan uvid u posljedice zlostavljanja djece i slomit će vam srce u nekoliko dijelova, ali i pokazati drugu stranu zlobe.

 

Izvor: Books & Sweets

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.