RECENZIJA Dijana Kovačević, Books & Sweets

Jillian Cantor diplomirala je engleski jezik na Sveučilištu Penn State i magistrirala na Sveučilištu Arizona. Autorica je bestselera USA Today, napisala je deset romana za tinejdžere i odrasle, uključujući Margot i Izgubljeno pismo. Njezini su romani odabrani za Library Reads, Indie Next, Amazon Best of the Moon i prevedeni su na mnoge jezike. Jillianina sljedeća YA knjiga, The Code for Love and Heartbreak, izlazi 6. listopada 2020. Trenutno živi u Arizoni sa suprugom i dva sina.

Ova predivna priča ispričana je kroz dvije perspektive koje se savršeno nadopunjuju i spajaju. Kristoffova priča je potresna priča o ljubavi, gubitku i ustrajnosti, dok je Katiena fokusirana na vlastito teško razdoblje, razvod od supruga dok se nosi s gubitkom mentalnih sposobnosti svoga oca koji se bori s gubitkom pamćenja. Oba lika su izrazito dobro prikazana i do samog kraja ćete zainteresirano pratiti njihove priče koje se na potresan i nevjerojatno romantičan način na posljetku spajaju.

”Dok sam bila dijete, vikendom sam s ocem odlazila u second hand prodavaonice i na dvorišne rasprodaje pa smo ondje prebirali po tuđem smeću tražeći stara pisma ili možda odnedavno neželjenu zbirku nekog preminulog skupljača. Tada bih ga upitala što traži, a on bi se okrenuo prema meni i s osmijehom rekao, dragulj. Za njega su poštanske marke upravo to – dragulji.”

Autorica uistinu zna kako privući čitatelja. Knjiga je pitko pisana i jednostavno ju je nemoguće odložiti sa strane. Prva priča događa se krajem 1930-ih u Austriji i govori o židovskoj obitelji Faber i mladom nežidovskom šegrtu već spomenutom Kristoffu koji živi s obitelji kako bi naučio zanat istovremeno postajući dijelom austrijskog otpora, koristeći markice za komunikaciju pod nosom nacista. Krajem 1980-ih u Los Angelesu, filatelist (sakupljač poštanskih marki) bori se s demencijom i živi u ustanovi za oboljele od Alzheimera. Njegova kći Katie sređuje očeve stvari i ocjenjuje njegovu kolekciju marki u nadi da će pronaći skriveni dragulj. Na jednom neotvorenom pismu nalazi se neobičan pečat koji ju vodi u potragu za odgovorima. Uz pomoć Benjamina, filatelista, Katie putuje svijetom u potrazi za primateljem pisma, usput otkrivajući priče iz svoje prošlosti i neotkrivene tajne.

 

Kako se ova misteriozna priča raspetljava, neprestano saznajemo zašto su prošlost i sadašnjost tako zamršeno isprepleteni. Izgubljeno pismo zadivljujuća je priča o hrabrosti, ustrajnosti i neprestanoj ljubavi. Podsjećanje na snagu i ljepotu dobrih starih rukom pisanih ljubavnih pisama bilo je zaista dirljivo, pogotovo u današnje vrijeme moderne tehnologije. Uživala sam u čitanju ove priče koja dira u srce.

Izvor: Books & Sweets

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.