RECENZIJA Dajana Jurakić Milovac, Knjigograd

Ovo je jedna od onih knjiga nakon kojih moram uzeti malo predaha, da sve sjedne na svoje mjesto pa tek onda mogu pisati o njoj. Razlog tome je što knjiga ostavlja prilično jak dojam na čitatelja, a uz to je još i prilično jeziva i mračna. Zapravo bih vam umjesto pisanja recenzije najradije rekla da ju jednostavno morate pročitati.

Sam sažetak knjige puno govori o samoj radnji pa vam više od toga niti neću otkrivati. Kako već i znamo, glavni likovi su Hannah i Christopher, bračni par koji već godinama pokušava dobiti dijete, a onda se odlučuju posvojiti dijete jer više ne žele trošiti vrijeme na bezuspješno pokušavanje. A svi znamo da i proces posvajanja nije tako lagan i brz, pa kada u bolnici u kojoj obadvoje rade zaprime ostavljenu, psihički i fizički zlostavljanju djevojčicu Janie, s kojom se Christopher jako brzo poveže, pomalo naivno i vrlo brzo dolaze na ideju da posvoje baš nju.

 

Svjesni koliko će biti teško odgajati dijete koje zaostaje u svemu i kojemu je psiha toliko oštećena, Hannah i Christopher hrabro ulažu sve što imaju kako bi za Janie uredili dom kojeg ona toliko treba. Početak njihovog zajedničkog života vrlo je težak, no ljudi koji toliko dugo čekaju dijete prvenstveno su zahvalni na prilici koju su dobili. Sve dok se Janie ne počne ponašati sve čudnije i čudnije, a Christopher od tolike ljubavi prema tom djetetu ne vidi da je njen odnos prema Hanni sve gori i gori.

 

Janiena manipulacija Christopherom ubrzo postaje jasna svima osim njemu. Hannah i dalje pokušava poboljšati svoj odnos s djevojčicom, kako bi zadržala svoj brak i kako bi svi zajedno bili sretna obitelj. No kako dani idu, oni su sve dalje od toga. Janieni ispadi svakim su danom sve gori, a Hannah sve sigurnija da ona samo želi rastaviti nju i Christophera.

Od samog početka pa do kraja, ova knjiga ne popušta s količinom napetosti, a osjećaj straha i nelagode pratit će vas i nakon što ju pročitate. Knjiga je maksimalno jeziva i mračna, a radnja prilično originalna u moru trilera koji su već pomalo dosadnjikavi jer su nekako svi pisani na istu foru. Zato je ova knjiga jedna od onih koje dugo ostaju u sjećanju. Neke scene iz knjige su baš gadne i teške za čitanje, ali to samo doprinosi kvaliteti ovog trilera. Autorica je na primjeru Hanne i Christophera pokazala kako ono što želimo nije uvijek ono što nam zaista treba te koliko roditeljstvo može biti teško i komplicirano. Zaslijepljeni ljubavlju prema djetetu kojeg su toliko dugo željeli, ovaj par ne shvaća da Janie nije onakva kakva se čini na prvi pogled. Ovo je priča koja prikazuje drugu stranu zla, tamo gdje ga najmanje očekujete. Neki će čitatelji možda biti nezadovoljni završetkom, no meni je nakon toliko napetosti u ovoj knjizi, baš pasao ovakav laganiji završetak koji ne donosi sve odgovore u potpunosti nego treba možda malo razmisliti kako bi sve sjelo na svoje mjesto. U svakom slučaju, od srca vam preporučam ovaj roman koji se jako brzo čita i ne ispušta iz ruku do samog kraja. ?

 

Izvor: Knjigograd

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.