RECENZIJA Dajana Jurakić Milovac, Knjigograd

Osim što će vas na prvi pogled očarati preslatkom naslovnicom, još će vas više očarati priča koja se krije unutar korica. Iako je namijenjena djeci, iz ove knjige i odrasli imaju itekako puno toga za naučiti. Vrlo jednostavna priča o dva psa prenosi čitatelju jako puno poruka i mudrosti, a vjerujem da će ju djeca rado čitati više puta.

Jednog hladnog prosinačkog dana, malo prije Božića, na ulici se susretnu dva psa. Jedna je pudlica, odgojena u dobroj obitelji uz obilje hrane, igre, ljubavi i maženja, ali unatoč svemu prilično nezadovoljna. Drugi je ulični pas, mješanac koji spava u kutiji i jede ostatke ljudske hrane, ali vrlo veseo i zahvalan na svemu što ima.Njihovo prijateljstvo isprva nije teklo glatko; pudlica je bila puna sebe i prefina da bi se družila s jednim običnim mješancem. No on će ju vrlo brzo podučiti drugačijem pogledu na svijet. A jednako će tako i nama čitateljima pokazati kako trebamo biti zahvalni s onim što imamo, a ne stalno tragati za nečim novim. Zaista, kada ste zadnji put zastali i zahvalili se na onome što imate? 

Zvrkasti, veseli mješanac spreman je s njom podijeliti i to malo što ima, no ona nikako ne shvaća kako on može biti toliko sretan bez hrane i doma. No mješanac vidi nešto što pudlica uzima zdravo za gotovo, a to je ljepota u malim stvarima. Tko ne bi bio sretan jer svaki dan čuje pjev ptica, a svaku noć spava pod otvorenim nebom i gleda zvijezde? Toliko je stvari na kojima je ovaj mali psić zahvalan i toliko je pozitive koju svojom pričom prenosi na čitatelja.Autor Slavko Sobin ovom nam je knjigom ispričao predivnu priču o prijateljstvu, obitelji, dobroti, strpljenju, ljepotama koje se kriju u malim stvarima, o prihvaćanju drugačijih i ne prosuđivanju na temelju onoga što imamo ili nemamo, o zahvalnosti na onome što nam svaki novi dan donese. Iako je prilično jednostavna i zabavna za čitanje, ova je priča ujedno i vrlo dubokoumna i čitatelja ostavlja u razmišljanju dok će vaša dječica sigurno imati puno pitanja o kojima ćete moći skupa diskutirati i na taj način učiti o pravim životnim vrijednostima.

Priča se proteže na 56 stranica i ima puno teksta, no vašim mališanima to zasigurno neće biti problem. Uživat će čitajući jer je font prilagođen upravo njima. Slova su negdje veća, negdje manja, mijenjaju boju i veselo skakuću po stranicama, baš poput naših glavnih junaka. Knjiga je uljepšana ilustracijama koje savršeno upotpunjuju priču, a za njih je zaslužan Patricio Alejandro Aguero Marino, u čijim smo ilustracijama već imali prilike uživati u nekim od dječjih izdanja Mozaik knjige. Sve u svemu, ovo je jedna divna, pozitivna i vrlo poučna knjiga za djecu u kojoj će podjednako uživati i odrasli. Ja vam ju od srca preporučam!

 

Izvor: Knjigograd

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.