RECENZIJA Brigita Blagajac, Pričajmo o knjigama

Ovu slikovnicu sam pročitala iste sekunde kad mi je pala u ruke prošle godine. Od tada do danas, pročitana je preko nekoliko puta, a imam osjećaj da ćemo joj se još bezbroj puta vraćati – toliko je odlična!

O čemu se ovdje radi?

Šapice su prvo djelo napisane iz pera Slavka Sobina, poznatog televizijskog/filmskog/kazališnog glumca. Kad sam prvi put uzela slikovnicu u ruke, nisam bila sigurna što točno očekivati, jer (na moju žalost) dosta rijetko čitam djela iz dječje književnosti iako se i to ove godine promijenilo.

Ono što me na prvu osvojilo su prekrasne korice i ilustracija na naslovnici, a oduševljenje je raslo kad sam je otvorila i pročitala u sljedećih nekoliko minuta. Format knjige je manji, tvrdoukoričen i prikladan za djecu, dok su slova prilagođena uzrastu – veći i manji format slova, prikladan za one koji tek uče čitati.

… i onda zaželim želju.

– Što zaželiš?

-Da svijet bude sretniji.

-Zašto želiš da svijet bude sretniji, zašto ne zaželiš nešto za sebe?

-Ma što će mi; meni je sve što imam baš taman. Treba biti sretab zbog stvari koje imaš, a ne patiti za onim što nemaš.

Šapice su poučna priča o dva psa koja se jednog drana sretnu na ulici – jedan ulični, drugi dobroodgojeni – i sudaru između ta dva svijeta. Međutim, da nije sve kako se čini na prvu – vidjet ćete sami kad uzmete ovu knjižicu u ruke.

Osim što su me osvojile korice i format, ilustracije su apsolutno predivne. Knjigu je ilustrirao Patricio Aguero – scenograf i kostimograf koji se bavi izradom kazališnih lutaka.

Priča je to ispričana milijun puta, ali opet tako drugačija od drugih. Naime, Šapice nas uče da trebamo biti iskreni jedni prema drugima, pomoći drugima u nevolji makar oni izgledali drugačije od nas i da moramo biti zahvalni na svemu što imamo. Zbog malo opsežnijeg teksta mislim da bi slikovnica bila idealna za one malo veće uzraste, iako je zbog svojih ilustracija definitivno privlačna i onima manjima.

Toliko je jednostavna, toliko poučna priča o prijateljstvu, iskrenosti, različitosti i prihvaćanju drugih – o puno stvari za koje bih voljela da i moje dijete upozna u što ranijoj dobi. Stoga da, definitivno vam preporučam Šapice, vjerujem da će je i vaši mališani obožavati!

Ljubav je jedina stvar na ovome svijetu koje bude više ako je dijeliš s drugima.

Knjigu možete kupiti ovdje.

Slavko Sobin, Šapice. Mozaik knjiga, 2021; 47 str.

Do sljedećeg čitanja,

B.

 

Izvor: Pričajmo o knjigama

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.