RECENZIJA Brigita Blagajac, Pričajmo o knjigama

Grigor Vitez (1911-1966) bio je hrvatski pjesnik i prevoditelj. Radio je kao učitelj, a nakon 2. svj rata dobiva posao u Ministarstvu prosvjete i u nakladničkoj kući Mladost kao urednik dječjih izdanja. Pisao je pjesme, ali najviše ga se prepoznaje po dječjim knjigama i tekstovima za dječje slikovnice.

Jedna od takvih slikovnica je i Kako živi Antuntun. Vjerujem da mnogi od vas pamte stihove: U desetom selu živi Antuntun, u njega je malko neobičan um. Još kao mala, učila sam ovu pjesmicu napamet, a neke od stihova pamtim još i danas. Jako me razveselilo kad sam vidjela da postoji i slikovnica, i naravno – odmah sam je morala imati. Slikovnica je izdana u nakladi Mozaik knjige, a slikovnicu je grafički oblikovao i vlastoručno napisao tekst Tomislav Torjanac.

Tomislav Torjanac hrvatski je ilustrator i slikar koji svoja djela stvara kombinacijom uljanih boja i digitalne tehnike. Osim slikovnice Kako živi Antuntun, Torjanac u svojem opusu broji još nekoliko odličnih djela – 2006. pobijedio je na natječaju za ilustriranje knjige Pijev život, a tu su još i slikovnice Ogledalce, Žabeceda, Brojamica, Skakači, Grga Čvarak 

Osim što sam bila presretna jer sam pronašla omiljenu pjesmicu iz djetinjstva, očarale su me i ilustracije kada sam slikovnicu konačno primila u ruke. Kada nešto čitam, uvijek zamišljam kako bi osoba o kojoj se piše izgledala, i mislim da je Torjanac majstorski odradio posao jer ilustracije odlično idu uz tekst. Da ne spominjem da je bilo dosta teško lika iz pjesmice prenijeti na papir i ovjekovječiti ga, pogotovo kad koncem zašiva jaja ili kad tjera bicikl da pase na livadi.

Slikovnica je većeg formata i tvrdog uveza izdana u nakladi Mozaik knjige, a sa samo 16 stranica i kratkog sadržaja unutar knjige odlično drži pažnju male djece. Isprobano sa djevojčicom od 3 godine koja je slikovnicu i sama prelistala nekoliko puta. Stoga, ako već niste, preporučam da nabavite ovu slikovnicu – ako već ne zbog djece, onda da se i sami podsjetite Kako živi Antuntun.

Slikovnicu možete nabaviti na webshopu Mozaik knjige.

 

Izvor: Pričajmo o knjigama

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.