RECENZIJA Brigita Blagajac, Pričajmo o knjigama

Julia Quinn američka je spisateljica povijesnih ljubavnih romana – i meni osobno jedna od najdražih! Prije nekoliko godina proučavala sam njene knjige na polici i odlučila im dati priliku. I upravo je Julia zaslužna za činjenicu što sam se toliko zaljubila u taj žanr i što od tada gutam ljubiće kad god stignem. Međutim, u vrijeme kad sam ih čitala još kod nas nisu bile prevedene sve knjige, pa sam sada odlučila krenuti ispočetka i pročitati sve još jednom. I ponovno sam se zaljubila!

Ako pažljivo pogledate naslovnicu romana Vojvoda i ja, uočit ćete napomenu: Roman iz serije o obitelji Bridgerton. Autorica je stvorila čitav svijet očaravajućih i realnih likova, s manama i vrlinama, s problemima, s moralnim borbama, sa sretnim i tužnim trenucima. Ona je stvorila – Bridgertone. Vojvoda i ja, prvi je roman iz serijala. Svaka knjiga prati jednog člana velike obitelji Bridgerton i u svakoj imamo priliku upoznati široku lepezu zanimljivih likova.

Pomama za ovim knjigama povećala se nakon izlaženja famozne serije na Netflixu pod nazivom Bridgerton. Sve to dovelo je do velike potražnje knjiga pa nam je Mozaik knjiga pripremila nova izdanja odličnog serijala. Bilo kako bilo, serija je odlična i ako je već niste pogledali – imate moju preporuku, nećete požaliti.

Vojvoda i ja prati najstariju kćer Daphne Bridgerton u potrazi za mužem. Iako je debitirala prije dvije godine, čvrsto se odlučila udati iz ljubavi – što se pokazalo nemogućom misijom. Uz trojicu starije braće, pronalaženje idealnog supruga pokazalo se pravim izazovom. Ali onda, na jednom društvenom događaju upoznaje starog prijatelja svog brata Anthonyja, tajanstvenog vojvodu od Hastingsa. Kao povratnik u zemlju nakon dugog putovanja svijetom, vojvoda postaje meta mnogih majki koje silom žele udati svoje kćeri, a da bi se spasio od silnih napada, vojvoda predloži Daphne da se prave da su zaljubljeni…

Nakon skoro dvije sezone u Londonu, od samog spomena riječi muž, glava bi joj počela pucati. Željela se ona udati, iskreno je to željela, a nije se čak ni previše nadala da će se udati za osobu u koju će se silno zaljubiti. Ali zar je uistinu bilo previše nadati se mužu prema kojem će osjećati barem malo naklonosti?

Iako sam ovu knjigu već pročitala, moram priznati da me iznova oduševila! Autorica stvara odlične opise – od odjeće, okruženja, ponašanja, moralnih dilema, dijaloga i osobina – steknete dojam da ste tamo među likovima kao pasivni promatrač. Dijalozi su smisleni, oštroumni s dozom humora koji nas prati tijekom cijele knjige. Likovi su, bar meni, super razrađeni, s manama i vrlinama, rješenjima i problemima za iste. Kroz cijeli roman pratimo njihove unutarnje dileme i promjene. Osim toga, kroz priču nas vode i novinski isječci misteriozne Lady Whistledown, koja sve vidi i sve zna, iako mi ne znamo tko je ona, što priču čini još napetijom.

Svaki muškarac, uskoro ćeš naučiti, ima neodoljivu potrebu okriviti nekoga drugoga kad ispadne budala.

Ono što mogu reći jest da ovo nije klasična ljubavna priča, ovo je priča o odanosti, o obitelji i prijateljima, o časti, ali i velikim tajnama. Moram priznati da je autorica izvrsno uklopila sve navedeno u ovaj roman, jer on je sve – samo ne dosadan. Autorica nas polako uvodi u svijet realnih i šarenih likova – od cijele obitelji Bridgerton, upoznajemo i njihovu majku Violet koju svi pošutuju i vole, ali stječemo i neke osnovne informacije i o ostalim članovima društva o kojima će biti govora i u sljedećim romanima – npr. o Lady Danbury – ženi bez dlake na jeziku, Portiu Featherington – najveću trač-babu sa njenim trima kćerima, ali ponajviše saznajemo o vojvodi od Hastingsa, koji na prvu ispada kao problematičan razmaženi bogatun, ali majstorsko pero Julie Quinn nam otkriva da nije sve onakvim kakvim se čini.

Osim ljubavne priče, ono što me privuklo ovoj knjizi jest i obitelj i to kako su Bridgertoni opisani u romanu. Kao osmeročlana obitelj, s majkom udovicom – veoma su glasni i šaroliki, ali to je ono što mi se sviđa – što ruše društvena pravila kako bi svi zajedno objedovali, kako se svi podržavaju i vole iako je među njima velik raspon godina (između najstarijeg i najmlađeg člana). Upravo oni donose jedan mali kaos u cijelu ovu priču i to je nešto što ovoj knjizi daje posebnu čar.

Jeste li bili na sinoćnjem balu lady Danbury? Ako niste, sram vas bilo. Propustili ste posvjedočiti najveličanstvenijem prevratu ove sezone. Svim sudionicima zabave, a pogotovo vašoj autorici, bilo je jasno da je Daphne Bridgerton zaokupila pozornost povratnika u Englesku, vojvode od Hastingsa.

Možete samo zamisliti olakšanje lady Bridgerton. Kako bi samo bilo strašno da Daphne ostane neudana nakon još jedne sezone! A lady B ima još tri kćeri koje treba udati. O, kakvog li užasa!

Društveni bilten lady Whistledown,

30. travnja 1813.

Da ne duljim dalje, ako već niste imali priliku čitati ove divne povijesno-ljubavne romane Julie Quinn, moj topli savjet vam je da krenete – zaljubit ćete se već u prvi roman i nećete stati dok ih nećete sve pročitati!

Roman možete naručiti na webshopu Mozaik knjige.

Julia Quinn, Vojvoda i ja, 348 str.

Mozaik knjiga, 2015.

Uživajte mi,

B.

 

Izvor: Pričajmo o knjigama

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.