RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Glavna junakinja romana, 26-ogodišnja Anne Elliot još uvijek je neudana. Prije sedam godina bila je zaručena za Fredericka Wentwortha, no njezina obitelj smatrala ga je neprikladnim izborom. Nakon što je uvjere da prekine zaruke, Wentworth je napušta i pridružuje se engleskoj mornarici.
Sedam godina kasnije, Anneina obitelj ustupa svoj dom imućnom admiralu i njegovoj supruzi, a igrom slučaja, brat admiralove supruge je upravo Frederick Wentworth. Kako je Frederick sada proslavljen kapetan koji je u ratu stekao lijepu svotu novca, potpuno ga drukčije gledaju i kao takav, postaje idealan kandidat za supruga.
Ponovni susret Fredericka i Anne bit će prepun pomiješanih osjećaja, a pred njima je nova prilika za ljubav.

Jane Austen upoznala sam čitajući roman “Emma”. Tada sam se zaljubila u njezin stil pisanja i obećala sam si da ću jednom pročitati i smjestiti na policu sve njezine romane.
“Uvjeravanje” je njezin posljednji dovršeni roman, a donosi nam još jednu predivnu priču iz njezinog pera, meni posebno dragu.

Najviše sam uživala u romanu upravo nakon ponovnog susreta Anne i Fredericka. Jako me zanimalo kako će se sve to među njima dalje odvijati. Oboje su mi bili skroz simpatični i dragi, iako mi je bilo žao što je Anne dopustila da joj drugi nametnu svoje mišljenje i što su izgubili toliko godina tijekom kojih su mogli uživati u svojoj ljubavi.
Njezinoj starijoj sestri i ocu bili su važni samo društveni status i vanjština, a Anne ih nije ni najmanje zanimala. Anne je srećom, bila potpuno drukčija od ostatka svoje obitelji i posebno su mi dragi oni trenuci u kojima napokon odlučuje izboriti se za sebe i sama donositi odluke o vlastitom životu.

Romani Jane Austen su mi doista posebni.
U Uvjeravanju mi je dodatni plus što nema puno odugovlačenja i opisivanja, te se samim time i roman brže i lakše čita.

Predivan roman, predivna ljubavna priča. Nedavno nam je izašla i nova ekranizacija koju sada, nakon što sam pročitala roman, svakako planiram pogledati. Ukoliko ga još niste čitali, od mene imate veliku preporuku.

“Nažalost, bez obzira na sve njezine prosudbe, otkrila je da osam godina vrlo malo znači kad je riječ o snažnim osjećajima.” 

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.