RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Odrastanje Arijadne i Fedre, kretskih princeza, bilo je sasvim normalno sve dok nisu dobile brata Minotaura – zloglasno čudovište koje je postalo obiteljska sramota. Od tada, njihovu svakodnevicu pratila su šaputanja i prezir cijele Krete, te zvukovi kopita i rika koja je odzvanjala tamnim hodnicima ispod palače, u polumračnom labirintu kojeg je njihov otac Minos dao napraviti za čudovište koje je bilo njegova najveća sramota, ali i najvrijednije vlasništvo. Za Minotaura se morala prinositi žrtva, te su Atenjani bili prisiljeni svake godine slati četrnaestero mladih Atenjana koji će mu biti žrtvovani.

No sve će se promijeniti, kada se jedne godine, među njima pojavi i Tezej, atenski princ koji ima samo jedan cilj – ubiti Minotaura. Između njega i Arijadne odmah na prvi pogled zaiskre emocije te mu ona odlučuje pomoći kako bi ostvario svoj cilj, svjesna kako će time izdati obitelj i svoj narod…

Volim čitati o grčkoj mitologiji i veselila sam se čitanju ovog romana. Ovo je književni prvijenac autorice koji iznova zamišlja već stoljećima poznate mitove o Arijadni, Fedri, Minosu, Tezeju, Minotauru i Dionizu. Sviđa mi se način na koji je autorica donijela ovu priču, a najviše me oduševilo to što je pratimo iz perpektive žena.

U romanu imamo prilike čitati o ženama koje su bile utišavane i nisu imale nikakvih prava. Koje su, bez obzira koliko bile pokorne i koliko bezgrješan život vodile, mogle nastradati zbog pohlepe i hira muškaraca. Puno žena su bile žrtve povrijeđenog božanskog ponosa i inata, a puno njih je i izgubilo djecu zbog osvete bogova.
Također, čitamo i o ženskoj snazi i hrabrosti; o onim ženama koje su se odlučile suprotstaviti bogovima te se izboriti za vlastitu slobodu.

Odlično napisan roman. U nekim dijelovima meni možda malo previše detaljan i opširan, ali i tada mi je bio dovoljno zanimljiv. Ipak, veći dio romana me toliko oduševio, da su ti slabiji dijelovi doista zanemarivi.

Bilo mi je zanimljivo prisjetiti se poznatih mitova, a autorica me potpuno uvukla u taj svijet i doista sam uživala u čitanju. Od mene svakako imate veliku preporuku.

“Ono čega nisam bila svjesna bilo je da sam nabasala na prokletstvo ženskoga roda: bez obzira na to koliko bezgrješan život vodile, strasti i pohlepa muškaraca mogle su nas dovesti do propasti i po tom pitanju ništa nismo mogle napraviti.”

“Nisam imala nijedno drugo mjesto na ovom svijetu osim onoga uz bok njemu. Otkako sam ga ugledala, nije bilo drugog mjesta na kojem bih željela biti.” 

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.