RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Priča nas vodi u Meksiko, u vrijeme kada su aktivistički protesti harali gradom.
Elvis je pripadnik tajne postrojbe čija je misija ugušiti ljevičarske prosvjede. Naizgled siledžija, no zapravo samo muškarac koji, iako radi taj posao, uopće ne voli nasilje.
Napustio je svoj dom kad mu je bilo petnaest, a dvije godine prije toga izbačen je iz škole. Od tada se bavio raznim poslovima i često se selio, sve dok mu sadašnji šef nije ponudio posao na koji je pristao iz znatiženje, ali i zbog odlične zarade.

Maite je 30-ogodišnja usamljena tajnica kojoj kronično nedostaje uzbuđenja u životu. Jedino društvo joj je papiga i fiktivni likovi iz ljubavnih stripova koje svakodnevno čita.
A tada je susjeda Leonora, studentica umjetnosti, zamoli da joj pričuva mačku na nekoliko dana. No, nakon toga ona netragom nestaje pod sumnjivim okolnostima, a Maite odlučuje doznati što joj se dogodilo.
Kako je i Elvis dobio zadatak da dođe do Leonore, tako se njihove priče isprepliću a oni se zajedno nađu u svijetu vladinih agenata, tajnih ubojica i ruskih špijuna.

Jako zanimljiv roman. Meksički roman strave bio mi je odličan, a i ovaj me ugodno iznenadio, iako su potpuno različiti.
Svidjeli su mi se likovi, posebno Maite i Elvis. Najviše me se dojmilo upravo to što su prikazani tako realno – sa svim svojim manama, vrlinama, nesigurnostima, skrivenim željama, strahovima i problemima.

Radnja je u nekim dijelovima sporija, ali nije mi previše smetalo. Uživala sam u čitanju, puno puta sam se i nasmijala, a roman me cijelo vrijeme držao u napetosti i neizvjesnosti. Sve u svemu, bilo mi je zanimljivo i zabavno, i cijelo vrijeme sam imala osjećaj da se i sama nalazim tamo te zajedno s likovima sudjelujem u potrazi.

Iako je ovdje riječ o fikciji, roman se temelji na stvarnom događaju iz 1971. godine. Na kraju romana, autor nam otkriva što je sve stvarno u ovom romanu, a to mi je uvijek zanimljivo za pročitati.
Svakako preporučujem.

“Kada bi više ljudi gledalo isključivo svoja posla, svijet bi bio mnogo bolje mjesto.”

“Odanost. Vrijedna roba. I rijetka u ovom vremenu u kojem živimo, rekao bih.”

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.