RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Roman Prognanice donosi nam priču o sudbinama triju žena – Evangeline, Hazel i Mathinne, u vrijeme stvaranja današnje Australije.
Sve tri su prisilno odvojene od svojih obitelji i svega poznatog; Evangeline i Hazel su kažnjenice a Mathinna domorotkinja, siroče poglavice plemena Lowreenne, koju je prisvojio novi guverner Van Diemenove zemlje.
Evangeline zbog svoje naivnosti završava u ozloglašenom zatvoru Newgate gdje provodi nekoliko mjeseci, a nakon toga je osuđena na progon. Na prenamijenjenom brodu za robove upoznaje Hezel, primalju i travarku, s kojom sklapa prijateljstvo.
Dane provode u nehumanim uvjetima, boreći se za iskupljenje i sanjajući o danu kada će ponovno biti slobodne.

Malo je reći da me oduševio ovaj roman. Već od prvih stranica bila sam u potpunosti uvučena u ovu dirljivu i potresnu priču.
Stil pisanja autorice mi je odličan; sve je slikovito opisano i prikazano, tako da bez problema možemo zamisliti sve ono o čemu čitamo.
Jako mi se svidio način na koji su isprepletene sudbine ovih triju žena. Ono što su one prolazile i doživjele doista je strašno i o tome nije nimalo lako čitati.

Ove žene pokazale su nevjerojatnu hrabrost i snagu. Koliko god bilo teško, nisu gubile nadu da će sve to jednom proći i da će nakon toga stvoriti novi život i početi ispočetka. Također, pokazale su nam i kako izgleda pravo, iskreno prijateljstvo.

U romanu imamo prilike vidjeti razliku između onih koji imaju sve i puno mogućnosti, a nisu napravili apsolutno ništa dobro ni pozitivno, dok su se osobe koje nisu imale ništa i koje su ostale bez svega – mučile, borile i učinile su puno divnih i hrabrih stvari koje su itekako vrijedne divljenja.

Ovaj roman je potresan, dirljiv i jednako toliko predivan. Jedan od onih romana koji se ne zaboravljaju tako lako. Preporučujem od srca.

“Možda je ono što smatramo izgubljenim i dalje ondje, unutar nas, i daje nam snagu.”

“Ljude i mjesta koja voliš, nosiš sa sobom. Sjeti se toga i nikada nećeš biti usamljena, dijete moje.”

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.