RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Priča iz prošlosti vodi nas u Pariz, u 1939. godinu. Odile Souchet velika je ljubiteljica knjiga. Kada joj ta ljubav donese posao u Američkoj knjižnici u Parizu, to je za nju ostvarenje svih snova. A nakon što upozna zgodnog policajca Paula i s njim započne ljubavnu vezu, ne može biti sretnija jer ima sve što je ikad željela.
No objava rata potpuno će promijeniti njihove živote i staviti planove za budućnost na čekanje.

Priča iz sadašnjosti vodi nas u Montanu, u 1983. godinu.
U Froidu, malenom gradiću u Montani, jedni o drugima znaju sve. No, Odile Gustafson za sve je bila jedna velika nepoznanica.
Usamljenu tinejdžericu Lily, koja žudi za drukčijim životom izvan malog gradića, susjeda Odile koja je nekada živjela u Francuskoj, pobudit će njezinu znatiželju. S vremenom će Lily otkriti sve više tajni iz nekadašnjeg života svoje susjede, a povezat će ih ljubav prema književnosti i jeziku te žudnja za drukčijim životom.

Moram odmah priznati da sam imala velika očekivanja i ona su se itekako ispunila. Oduševio me ovaj roman. Tema je teška, ali priča je doista dirljiva i predivna.
Više puta sam pisala koliko volim romane inspirirane istinitim događajima, a ovdje je još i riječ o ljubavi prema književnosti, tako da sam ovim romanom dobila stvarno sve ono o čemu najviše volim čitati.

Predivno je dočarana ljubav prema književnosti i ta nevjerojatna moć knjiga; njihova snažna uloga u našim životima, kako u onim lijepim, tako i u najtežim životnim trenucima.
U ovoj priči knjige su budile nadu i pružale utjehu a ljudi su imali nešto što će im skrenuti misli sa svakodnevice koja je postala izuzetno tmurna, teška i tužna.

Podjednako su mi se svidjele i priča iz prošlosti kao i ona iz sadašnjosti. Likovi su odlično okarakterizirani, a cijela priča prikazana je doista realno, te sam se mogla bez problema zamisliti na ulicama Pariza, kao i među policama njihove knjižnice.
Roman je inspiriran istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata i životima hrabrih knjižničara iz Američke knjižnice u Parizu.
Potresno, dirljivo i predivno. Jedna posebna priča koju vam od srca preporučujem!

“Voljela sam Pariz, grad s tajnama. Poput korica knjiga, nekih kožnih, a nekih platnenih, svaka vrata u Parizu vodila su u neki neočekivani svijet.”

“Bila sam sumnjičava spram srodnih duša, ali mogla sam vjerovati u srodne duše po knjigama, u dva bića povezana strašću za čitanjem.”

“Nakon tame rata, svjetlo knjiga.” 

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.