RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Kiparica je drugi roman ove sjajne autorice kriminalističkih romana.
Roman je nagrađen prestižnom nagradom Edgar Allan Poe za najbolji kriminalistički roman.

Rosalind Leigh (Roz), novinarka je koja je dobila zadatak napisati knjigu o poznatom i jezivom slučaju koji se zbio prije pet godina.
Riječ je o ubojstvima koje je počinila Olive Martin, raskomadavši tijela svoje majke i mlađe sestre do neprepoznatljivosti.
Roz je znala da je Olive sama priznala da je počinila oba ubojstva, kao i razlog zbog kojeg ju zovu Kiparica.
No, nije znala što zaista može očekivati kada se sastane s tom ženom unutar zidina zatvora.

“Čuvajte se da ne budete iskorišteni, gospođice Leigh. Olive Martin je zagospodarila sudnicom onoga dana kad se pojavila u njoj. Tada sam imao dojam, a imam ga još uvijek, da smo mi ti koji plešemo kako ona svira, a ne obrnuto.”

Olive je izuzetno opasna, žena koja ledi krv u žilama samom svojom pojavom.
Iako uporno izjavljuje da je kriva, te joj otkriva samo ono što je poznato javnosti, kako vrijeme prolazi Roz je sve više uvjerena da Olive nešto skriva. Pitanje je- skriva li svoju nedužnost i želi li možda zaštititi nekoga?
Roz se svim silama trudi otkriti istinu, a njezina odlučnost prerasta u opsesiju velikih razmjera.
No, nakon što upozna Hala Hawksleya, policajca koji je uhitio Olive, sve se zakomplicira. Rozina zbunjenost tada raste i ona više nije ni u što sigurna.

Je li Olive zaista ubojica? Ako nije, tko je zapravo učinio to jezivo ubojstvo i iz kojeg razloga?
Saznajte čitajući.

Minette Walters donosi nam još jedan odličan kriminalistički roman, a odmah moram priznati da mi se radnja još i više svidjela nego u romanu Ledana.
Radnja je izuzetno odlično osmišljena, likovi su šaroliki, pomalo neobični, zagonetni, osvetoljubivi, a sama atmosfera je jeziva, napeta i mračna.
Oduševljena sam ovim romanom.
Autorica je kao i u prvom romanu, sve zaplela i zakomplicirala. I to obožavam kod nje!
Moć da nas zbuni, da nas puno puta navede na krivi trag, te da nas drži u neizvjesnosti do samoga kraja, koji je zaista neočekivan.

I ovdje imamo neke teške ljudske sudbine i svakodnevne probleme koji su naša realnost- od borbe za pravdu, potkupljivih i osvetoljubivih osoba, kao i onih koji bi učinili sve kako bi sakrili istinu koja bi ih mogla uništiti, te tako drugima zagorčavaju i uništavaju život.
Imamo tu i puno tuge i boli- zbog smrti djeteta, neprihvaćanja, prevara, raznih gubitaka, te nepravde i svih ostalih loših stvari koje nam mogu učiniti ljudi, pa čak i oni koji su nam obitelj, oni kojima smo najviše vjerovali.
Roman nas podsjeća da zaista vjerovati možemo isključivo sebi samima, da laži izađu na vidjelo kad tad i da je pravda zaista spora, ali dostižna.
Izvrstan kriminalistički roman, za koji imate moje ogromne preporuke!

“Mi biramo. Izbor nije uvijek ispravan, ali kad ga jednom napravimo, moramo s njim živjeti.”

“Ne možeš mrziti ono što nikada nisi voljela. To možeš izbjegavati i može ti biti odbojno. Prava te mržnja, poput prave ljubavi, posve proguta”.

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.