RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Kao 17-ogodišnjakinja, Lakshmi Shastri odlučila je uzeti život u svoje ruke i pobjeći od dogovorena braka ispunjenog nasiljem. Dvije godine trpjela je suprugovo psihičko i fizičko zlostavljanje iz straha da bi odlaskom mogla nauditi ugledu svojih roditelja.
Sada, trinaest godina poslije, Lakshmi je poznata kao žena koja slika kanom i zbog svojih brojnih talenata tražena je među bogatim ženama. Grad Jaipur donio joj je posve novi život i novi početak. Sada se osjeća vrijednom, cijenjenom i ono što joj nedostaje za potpunu sreću je završetak radova na vlastitoj kući, što će joj donijeti toliko željenu neovisnost. Također, sanjala je i o danu kada će joj njezini roditelji oprostiti i kada će ponovno svi skupa živjeti.

No, ono što će preokrenuti njezin život naglavačke je dolazak njezinog bivšeg supruga koji ne samo da ju je uspio pronaći nakon toliko godina, nego je sa sobom poveo i njezinu sestru, za čije postojanje Lakshmi nije znala. Osim početnog šoka, u njoj se tada probudi i strah da bi njezine tajne mogle biti otkrivene i da bi joj tračevi mogli uništiti ugled, posao i sve što je do sada postigla.

Ovaj roman autorica je napisala za svoju majku, ženu koja je sklopila dogovoreni brak sa svojih osamnaest godina i nikada nije mogla odlučivati za sebe i sama birati kakav život želi, ali se pobrinula da njezina kćer dobije mogućnost odlučivanja.
Roman nam donosi realan prikaz žene rastrgane između očekivanja drugih i običaja zemlje u kojoj živi, te vlastitih snova i želja.
Ova žena nije imala ništa kada je odlučila pobjeći od nesretnog života prepunog nasilja i sve je stvorila vlastitim trudom i radom. Divila sam se njezinoj borbi, hrabrosti, upornosti i snazi.

Priča mi se jako svidjela. Roman je doista lijepo napisan, radnja teče polagano, a likovi su raznoliki i zanimljivi. U drugom dijelu romana imamo i nešto više zapleta, radnja je napetija i iz tog razloga mi je drugi dio romana zanimljiviji i draži.
Volim romane zahvaljujući kojima učimo o kulturama i običajima drugih zemalja i iskreno sam uživala u otkrivanju Indije i stvari koje nisam znala o njoj. Također, volim čitati o snažnim ženama koje su odlučile hrabro krenuti ispočetka unatoč očekivanjima drugih i koje su se izborile za sebe.
Ovaj roman je baš po mom ukusu i od srca ga preporučujem.

“Uspjeh je prolazan, što sam naučila na teži način. Dođe. Nestane. Mijenja te izvana, ali ne iznutra.Unutra sam i dalje ista djevojka koja je sanjala o sudbini grandioznijoj od one koja joj je dopuštena.”

“Došla sam u ovaj grad samo s vještinom crtanja i lekcijama kojima me naučila moja svekrva. Pomagala sam ženama da ispune svoje želje- u potrazi za nečim ili izbjegavanjem nečega- kako bi nastavile sa svojim životima.”

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.