RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Roman nas na početku odvodi u sredinu dvadesetoga stoljeća u područje Quebeca, gdje se Francuzi i Englezi ne vole, ali se međusobno toleriraju. Maggie Hughes odrasta upravo u takvoj obitelji, s majkom Francuskinjom i ocem Englezom. Maggien otac ima planove za njezinu budućnost, a u njih se nikako ne uklapa njezina ljubav prema siromašnom Francuzu Gabrielu. Njezini roditelji učinit će sve da ju rastave od njega.
A kada Maggie zatrudni u svojoj petnaestoj godini, ne daju joj izbora i njezinu malenu kćer Elodie odmah nakon poroda daju na posvajanje.

No Elodie neće otići u dobru i imućnu obitelj kako je bilo planirano. Djevojčica odrasta u siromašnom sirotištu što je već samo po sebi teško, no novi zakon kojim se više financijskih sredstava osigurava za psihijatrijske bolnice nego za sirotišta, dovodi do toga da Elodie i ostala siročad postaju psihijatrijski slučajevi.
Maggie je tada već neko vrijeme u braku i pokušava dobiti dijete, no uzaludni pokušaji dovode ju do toga da sve više razmišlja o svojoj ostavljenoj kćeri. Slučajan susret s njezinom nekadašnjom ljubavi Gabrielom, potiče ju da krene u potragu za Elodie. No ta potraga će se pokazati puno težom nego što je očekivala.

Roman nam donosi predivnu, potresnu, dirljivu i meni osobno jako zanimljivu priču, koja se unatoč teškoj temi, zbog jednostavnog stila pisanja brzo i lako čita. Roman je inspiriran stvarnim povijesnim događajima, što osobno jako volim.
Priču pratimo naizmjenično iz perspektive Maggie i Elodie, sve do razdoblja kada je Elodie već odrasla i izašla iz sirotišta.
Bilo mi je teško i mučno pratiti što je Elodie sve morala prolaziti i kako su prema njoj i ostaloj djeci postupali. No, kao što sam već spomenula, zahvaljujući autoričinom stilu pisanja nekako je ipak bilo lakše čitati. Da nije tako, mislim da bi mi roman bio pretežak.

Elodie mi je najviše prirasla srcu i zavoljela sam ju odmah. Nebrojeno puta sam poželjela da mogu ući u knjigu i zagrliti tu divnu djevojčicu i zaštititi ju. Što se tiče Maggie, iako na neke stvari ona nije mogla utjecati, nisam mogla potpuno prihvatiti njezine odluke i razmišljanja.
Ovo je jedna od priča koje ostavljaju neizbrisiv trag i ne zaboravljaju se tako lako. Ova predivna, emotivna priča duboko će vas dirnuti, neke njezine dijelove čitat ćete s knedlom u grlu, a možda će vam zatrebati i maramice.
Svakako preporučujem!

“Kada se on slabašno osmjehnu i njegove usnice se razvukoše, u trenu joj kroz glavu proleti misao da dvije stvari koje ona želi najviše na svijetu- Gabrielova ljubav i očevo odobravanje- ne mogu supostojati te da će jedna naposljetku morati biti žrtvovana nauštrb druge.”

“Ljudima je, čini se, previše stalo do toga da udana žena zatrudni u prihvatljivom vremenskom roku. Muči ih kada se to ne dogodi, kao da je neki općenito prihvaćen dogovor narušen ili poremećen.” 

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.