RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Pip i Max savršen su par, vole se, poštuju, idealni su ljubavnici, a istovremeno i najbolji prijatelji. Zbog te velike ljubavi Max je čak promijenio i kontinent, odabrao je ostaviti sve zbog Pip. Nakon što dobiju sina Dylana, život im je potpun i preostaje im samo uživati u njemu. No sve se mijenja nakon što se Dylan razboli.
Max nastavlja raditi i putovati, a Pip provodi cijele dane u bolnici uz dijete.
Kao da im to nije dovoljno teško, uskoro su prisiljeni donijeti najvažniju i najtežu odluku u životu, jer liječnici u njihove ruke stavljaju pitanje preživljavanja njihovog djeteta.

Max i Pip se tada prvi puta ne mogu složiti, jer iako oboje za svoje dijete žele samo dobro, ovoga puta misle različito. Max za Dylana želi život, kakav god on bio, želi svoje dijete uz sebe onoliko dugo koliko je to moguće i spreman je poduzeti sve da to i ostvari.
Pip pak, teška srca odlučuje pustiti svoje dijete, jer za nju taj život nije život i mišljenja je da se Dylan već previše napatio i ona za njega ne želi više patnje.
Kako se roditelji ne mogu složiti niti dogovoriti o budućnosti svoga djeteta, mora se angažirati sud koji će na kraju donijeti odluku koja je po njihovom mišljenju u najboljem djetetovom interesu.

Kako će sve to utjecati na Dylanove roditelje i na njihov odnos, ostavljam da saznate sami.

Priča me dirnula duboko u srce. Koliko je teška i tužna, toliko je i predivna. Donosi nam brojne poruke, potiče nas na razmišljanje, da na drukčiji način gledamo na život, da možda i više cijenimo ono što imamo, između ostalog ono što je najbitnije- obitelj i zdravlje.
Tijekom čitanja pitat ćemo se što bismo mi učinili da smo se našli na njihovom mjestu, da smo morali donijeti toliko tešku odluku.
Ne znam kako bih ja postupila na njihovom mjestu, ali shvaćam ih oboje, jer oboje su mislili da čine dobro i da su donijeli odluku koja će biti najbolja za njihovo dijete.

Ono što mi se jako sviđa je to što nam autorica donosi čak dva raspleta priče. Tako dobijemo dva moguća rješenja i pratimo kakav život Max i Pip vode nakon donošenja presude koja je u jednom slučaju išla u Pipinu korist, a u drugom u Maxovu.
Moram priznati da sam se u nekim dijelovima malo pogubila, jer nakon presude se godine izmjenjuju sa svakim poglavljem. Ali to mi nije niti najmanje pokvarilo cjelokupni dojam.
Ima tu puno boli i tuge, odricanja, kasnije i kajanja, ali isto tako i nade u novi početak i u bolje sutra, jer svaki kraj nečega, isto tako znači i novi početak.
Ako volite dirljive priče, one sa težom temom koje će vas dobro protresti, ovu priču nikako nemojte propustiti.

“Možeš se boriti i boriti za ono što želiš, ali ponekad jednostavno dođe vrijeme. Ponekad moraš znati kad treba odustati.”

“Kako mojega sina samo jedan dah može dijeliti od smrti kad su oko mene na sve strane dokazi o njegovu životu? Kad ga osjećam u srcu, isto onako sigurno kao kad sam ga nosila u utrobi?”

“Ako postoje dvije staze, dva izbora, jedno morate odabrati. Bar nas dvoje, od svih ljudi na svijetu, to znamo.” 

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.