RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Ova dirljiva priča se odvija u dva vremenska razdoblja i na dva različita kontinenta.

U Austriji davne 1938. godine upoznajemo mladog šegrta Kristoffa koji je iz sirotišta došao u obitelj židovskog majstora gravera.
Kristoff je marljiv, trudi se i sve je bolji u tom poslu i zna da uči od najboljeg, jer Frederik Faber je po graviranju poznat u cijeloj Austriji. Sve ide u dobrom smjeru no ubrzo se u kuću, kao i u cijelu državu, počne uvlačiti strah od smrti jer rat samo što nije stigao.
Nakon što njegov učitelj nestane u Kristalnoj noći, Kristoff je prisiljen gravirati poštanske marke za Njemce, dok istovremeno zajedno sa Elenom, kćeri svog učitelja, smišlja kako da se izvuku i spase.
Njih dvoje tada kriomice počinju zajedno sa austrijskim pokretom otpora slati šifrirane poruke i krivotvoriti spise, no jedino o čemu Kristoff tada razmišlja je kako spasiti Elenu, djevojku u koju se počeo zaljubljivati.

U Los Angelesu, 1989. godine upoznajemo Katie Nelson čiji se život u potpunosti mijenja.
Prolazi kroz postupak razvoda, a njezin voljeni otac je zbog gubitka pamćenja nedavno premješten u poseban starački dom.
Čisteći kuću, Katie nailazi na očevu zbirku poštanskih marki koju odnosi procjenjitelju Benjaminu. Benjamin joj vrlo brzo otkriva kako je pronašao neobičnu marku iz Drugoga svjetskoga rata, kao i pismo koje bi moglo biti ljubavno.
Katie tada odlučuje otkriti tko je vlasnik pisma i kakva priča se krije iza toga.
Katie i Benjamin kreću na putovanje kroz vrijeme i kontinente a priča iz prošlosti i Kateina iz sadašnjosti, povezat će se na neočekivane načine.

Ova priča je teška, tužna, ali istovremeno topla i predivna, priča koja nas odvodi tamo gdje niti najmanje ne bismo očekivali.
Imamo marljivog i hrabrog Kristoffa, te isto tako hrabru i neustrašivu Elenu, koje će igra sudbine spojiti a onda i razdvojiti.
Također, tu su i Katie i Benjamin, dvoje ljudi koje su slomili događaji iz prošlosti, a jedno ljubavno pismo odvelo ih je na putovanje koje nikada neće zaboraviti.
Osim predivne, zanimljive i dirljive priče, u ovom romanu imamo zaista predivne likove koji već od prvih stranica osvajaju naša srca. Tijekom čitanja sa strepnjom iščekujemo što će se s njima dogoditi, hoće li uspjeti u onome što su naumili. S njima se nadamo, veselimo se, isčekujemo, tugujemo.

Roman u nama zaista budi čitav spektar najrazličitijih emocija. Priča me toliko dirnula, posebno sami kraj kada sam, moram priznati, pustila i suzu, što ne pamtim kada se zadnji puta dogodilo. Roman mi je donio puno više nego što sam mogla očekivati, a pred sami kraj sam se borila sa željom da što prije saznam što se dogodilo i sa onom da roman malo odložim sa strane jer nisam htjela da dođe kraj.
Jedna od poruka koje nam donosi, osim one da prava ljubav uvijek pronađe svoj put, je i da ono što je nekom sitnica i nešto nevažno, za nekoga znači zaista puno. Za nekoga je ta sitnica sve, a možda i cijeli život.

Ovo je jedna predivna, posebna i moćna priča o ljubavi i preživljavanju, nadahnuta stvarnim činjenicama i stvarnim članovima pokreta otpora. Priča koja dugo ostaje u našim mislima i srcima.
Mislim da bi ju zaista svi trebali pročitati.
Imate moje velike, iskrene preporuke od srca!

“Ne postoji samo jedan završetak, jedan odgovor, jedna osoba koja nas može usrećiti, ili ne. Možda svi možemo početi iznova, postati drugi ljudi.”

“I to je jednostavno život, zar ne? Sve male besmislice koje ne možemo objasniti.”

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.