RECENZIJA Biljana Budimir, P.S.I love books

Mathilda Gillespie pronađena je mrtva u svojoj kući, prerezanih žila, u kadi, a pored sebe imala je praznu bočicu tableta za spavanje.
Prizor je bio izuzetno jeziv. No ono što je bilo neobično i što je njezinu doktoricu Sarah Blakeney posebno ostavilo u šoku, bila je “maska srama”- metalni kavez na Mathildinom licu, ukrašen vijencem od kopriva i tratinčica.

Iako se na prvu činilo da je riječ o samoubojstvu, vrlo brzo će se probuditi sumnja na moguće ubojstvo.
Starica tijekom života nije bila draga gotovo nikome; bila je zajedljiva, ohola, oštra i ne osobito pristupačna. Kako je živjela sama i odbačena od društva, njezino tijelo pronađeno je tek nakon dva dana. Bilo je gotovo nemoguće da bi ikakav Mathildin postupak mogao iznenaditi one koji su je poznavali, no ona ih je sve uspjela uvjeriti u suprotno odmah nakon što se saznao sadržaj oporuke.
Tada se klupko polako odmotava i saznajemo brojne tajne iz Mathildinog života, kao i života njezine obitelji.

Koliko su je zapravo svi oko nje poznavali i koliko im je doista bio poznat život koji je vodila? Što se događalo u kući prije njezine smrti?

Nakon Ledane i Kiparice koje su me oduševile, i ovaj roman mi se jako svidio.
Kao i svi drugi naslovi ove autorice, i ovaj je nagrađen, i to uglednom britanskom nagradom Golden Dagger za najbolji kriminalistički roman.
Autorica na već dobro poznati način polako plete još jednu jezivu, potresnu i napetu priču, dotičući se društvenih problema i tema kao što su, između ostalog, nasilje u obitelji i odrastanje u tako disfunkcionalnoj sredini. Saznajemo i na koji način pohlepa i požuda mogu utjecati i uništiti tuđe živote.
Kao i u prošlim romanima, naglasak je na psihološkoj karakterizaciji likova. Ovdje između poglavlja imamo dijelove zapisa iz Mathildinog dnevnika, te tako polako saznajemo kakav je život zapravo vodila i koliko su odnosi u njezinoj obitelji bili narušeni u vrijeme prije njezine smrti, kao i u prošlosti dok je još bila dijete.

Moram priznati da su me odnosi u njezinoj obitelji zgrozili, a i mnogi drugi događaji u ovoj romanu i bilo mi je zaista mučno čitati o tome, no roman mi se svidio.
Maska srama je još jedan izvrstan roman Minette Walters za koji sam uvjerena da će se svidjeti svima koji vole kriminalističke romane.
Svakako preporučam, osobito onima koji vole laganiji način pripovijedanja koji nije prepun napetosti i akcije, ali koji nam donosi iznenađujući i neočekivani kraj, te mučnu, mračnu, jezivu i potresnu atmosferu.
Nadam se da ćemo uskoro imati prilike čitati još romana ove autorice.

“Čovjek je naknadno uvijek pametniji.”

“Pravda je prevrtljiva kao i sudbina, doktorice Blakeney.”

 

Izvor: P.S.I love books

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.