RECENZIJA Antonia Kliska, Mali dnevnik čitanja

Hans Rosenfeldt, ovo bi mogao biti početak jednog krasnog prijateljstva.
Odlična ti je knjiga, a to što je početak serijala je još bolje. Jedva čekam vidjeti što si dalje zakuhao i što će napraviti Hannah, junakinja kakva nam je trebala.

Ljeto vukova se zbiva u Haparandi, gradiću na sjeveru Švedske, na samoj granici sa Finskom, povijesno važnom, a danas gotovo na rubu odumiranja. Nekadašnje trgovačko središte, ušica igle između istoka i zapada, sada je pozornica za okršaj finskih i ruskih narkobandi i lokalnih delikvenata.
Glavna junakinja je policajka Hannah Wester, žena u najboljim godinama, vještija s tuđim nego vlastitim problemima. Osim nje tu su i jedan šef policije, poneki korumpirani policajac, bivši i sadašnji lokalni narkomani i dileri, šefovi bandi i plaćeni ubojica.
Polarno ljeto, klimatske i hormonalne promjene, nemilosrdno djelovanje i sile prirode kao pokretač radnje.
Vrlo dojmljivo uvodno poglavlje, a nakon njega lava.

Ova knjiga ima sve što volim kod kriminalističkih romana.
Zanimljiv slučaj, sistematično rješavanje, mnoštvo napetosti i nesavršenu istražiteljku. Ovakvu mislim da još nismo imali, barem ne u romanima. Neću otkrivati njenu cjelovitu priču, naravno, ali moram vam reći da je u menopauzi i bori se s valunzima. Toliko je prirodna.
Sviđat će vam se cijela knjiga, ali dijelovi o Hannah posebno.

Priča je i dosta brutalna i nasilna, ali za razliku od mnogih romana gdje se nasilje dijeli šakom i kapom bez smisla i veze, samo da šokira, ovdje je posve u funkciji priče. Ocrtava svijet koji je i uzrokovao čitavu priču, a on jest nasilan i nemilosrdan.
U kombinaciji sa geografskim okruženjem stvara mračnu i zastrašujuću atmosferu.

Vidi se da je Hans pisao scenarije. Ovo se i čita i gleda, a unatoč mnoštvu likova u niti jednom trenutku se ne gubi nit.
Napeto, izazovno i odlično.

 

Izvor: Mali dnevnik čitanja

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.