RECENZIJA Andrea Šikić, Mamine knjige

Upoznali ste najgoru djecu na svijetu, upoznali ste čak i najgore nastavnike, a sada ćete se valjati od smijeha, jer tu su NAJGORI RODITELJI NA SVIJETU!

Iz pera autora najvećih svjetskih bestselera sa veličanstvenim ilustracijama Tonyja Rossa, u mojim se rukama našla ova zabavna zbirka priča za djecu! Mada su moji još mali, kad je u pitanju dječja literatura, tu sam najgora mama na svijetu – Andrea Potrošač, živi i djeluje po paroli “moraš skupiti sve”. ?

Pssst! Otkrit ću vam gdje se kriju najgori roditelji na svijetu! Nisam ja, obećajem! ?

Mada namijenjena djeci od 7 do 12 godina, bez problema i u dahu pročitala sam je i ja sa svoje 33! Sve što mogu zaključiti nakon čitanja stane u dobri stari strani izraz “Damn, I’m old!”

Krenimo s prvom pričom o Vjeki Vonju, nakon koje sam poželjela odustati. Zašto je Vjeko najgori tata? Jer ima najsmrdljivije noge na svijetu! Kad sam bila klinka nikad mi nije bio jasan humor o smrdljivim nogama, mada su svi moji vršnjaci uživali u tim pošalicama. Meni je smrad i vonj u svakom obliku – tragičan. Priča o Vjeku Vonju je simpatična do samog kraja kad mi je, priznajem bilo malo mučno u želucu.

Srećom dojam ispravlja već sljedeća priča o Heleni Hvast, mami koja se ne prestaje hvalisati. Smiješna, ali s dobrom porukom i čak izrazito realna. I sama znam par mama iz kluba “Moje dijete je sa 9 mjeseci otpjevalo Odu radosti i to od kraja prema početku”.

Jedna od najboljih svakako mi je priča o Ranku Rusvaju, mišićavom tati koji ne zna upotrijebiti mozak i njegovoj kćeri Roko. Ova priča ima topao i sretan kraj da mi je sve zatitralo oko srca. Iako nije bistar, Ranko će napraviti sve da ispravi nepravdu nanesenu njegovoj mezimici. I za nju će uvijek biti najbistriji tata na svijetu. Ranko je definitivno jedan od najboljih iz ekipe najgorih roditelja.

-Fala. Drugi put ću upotrijebiti mozak! – rekao je, pokazavši na prsa. Roko nije imala srca ispraviti ga i reći mu da se mozak, zapravo, nalazi u glavi.

Dada Džukac mama je koja više voli pse od vlastitog djeteta, i koliko god tragično ovo zvučalo, nasmijala sam se u ime svih modernih “mama pasa” koje svoje pse uspoređuju s našom djecom. Žarko Živac sramota je za svoje sinove Žana i Žaka jer ne podnosi stajati u redu. (Tko podnosi?) Gospođica Poduka genijalna je priča o mami učiteljici koja je stala na kraj maltretiranju svog sina, i više ga nije bilo toliko sramota što mu je mama ujedno i učiteljica. Marin Monopol naučit će važnu lekciju kao tata koji djeci kupuje igračke, ali im ne da da se njima igraju, jer se njima igra on. (Tko se prepoznao? ?) Barbara Brzić demonski je brza mama, Lord Grandiozo tikvan je iz visokog društva kojeg skoro svi znamo, za kraj ostaje Supermama, Lela Lelić, čistačica zahoda sa službeno najdosadnijim poslom na svijetu.

Ironično, slučajno ili namjerno, ovih 10 luđaka, roditelja iz pakla, kriju se svuda i mada je Wallimsov humor na mahove pretjeran, čak i crn, jasno mi je zašto nasmijava tinejđere diljem svijeta. Jedna velika prednost i pohvala ide ilustratoru i njegovim genijalnim, gotovo filmskim ilustracijama, razrađenim do u najsitniji detalj. Kombinacija ilustracija i jednostavnog autorovog teksta odličan je recept za prikaz različitih osobnosti, dobrih i loših, i mada je većina toga u opisima pretjerana, za nas kao roditelje daje dobru poruku da ni mame ni tate nisu niti moraju biti savršeni.

Iako sam se dobrano nasmijala, moram napomenuti da na parmezan više nikad neću gledati istim očima… Tko je čitao, znati će o čemu pričam?

Upozorenje: nemojte ovu knjigu poklanjati pubertetlijama kojima bi svakakve ideje mogle pasti na pamet.

Ako imate klinca kojeg ne možete nagovoriti na čitanje, podvalite mu Najgore roditelje, i čarolija će se dogoditi pred vašim očima!

Ako ste u kategoriji “kupi sad za ‘kad narastu’”, Walliamsa za hrvatsko tržište prevodi Mozaik knjiga.

Upozoreni ste! ?

 

Izvor: Mamine knjige

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.