RECENZIJA Andrea Šikić, Mamine knjige

Peti nastavak stripova o Čovpasu ujedno i moj prvi (ali ne i posljednji) susret sa Čovpasom. Srećom, na početku ima mali repetitorij pa sam ubrzo saznala kako je nastao Čovpas (pola pajkan, pola pas), tko mu je glavni neprijatelj (mačak Frki) i što mogu očekivati od ovog stripa. U petom nastavku dogodio se maleni preokret! Čovpasa zovu u pomoć nakon što nova hrpa zlikovaca pokušava razvaliti grad. Pomažu mu robot i maleni Micko-Kid. No, iz zatvora izlazi još jedan anti-junak, mačak Frki, Micko-Kidov tata, pardon klon. Frki kreće u osvetu prema zlikovcima, no, uz šarm malog Micka događa se nevjerojatno – Frki se mijenja i priznaje svoju nježniju stranu! Je li to zaista moguće i gdje će na kraju završiti Frki?

Nisam čitala stripove od osnovne škole, no ovih 200-tinjak strana sam guštom preletila i dobrano se nasmijala. Svako malo moja me Mila pitala čemu se točno smijem, i jedva čekam da naraste do stripa! Osim što je smiješan i zabavan, ima i interaktivne dijelove, ali i nosi lijepu poruku o roditeljskoj ljubavi zbog koje se i najpokvareniji mačak na svijetu može promijeniti!

Micko-Kidov klub Stripoljubaca

Micko-Kidov klub stripoljubaca nešto je novo što nam je Mozaik knjiga prevela od ovog megapopularnog autora. Junaci ovog stripa su Mare, Stela, Marinko i Nina. Riječ je o dijelu smiješne žablje družine koja dijeli svoje priče u Micko-Kidovu klubu stripoljubaca. Glavnu riječ vodi njihov tata. Može li se nekoga naučiti da se kreativno izrazi kroz strip? Avanture u razredu i na papiru prepune su nezgoda i veselja kada kreativne male žabe prolaze kroz pogreške i napredak što dolazi s vježbom i upornošću.

Ovo je strip u stripu i to je ono što mi se ovdje najviše svidjelo, i zašto će mali čitatelji uživati! Razina kreativnosti koja je upotrebljena u stvaranju ovih priča u priči na najvišem je nivou. U ovim stripovima ima tempera, kolaža, skulptura i kolačića.

Cijeli strip krasi nevjerojatan humor, po meni još jače izražen nego kod Čovpasa i odlične poruke za djecu o važnosti razvijana mašte, igri, kreativnosti, o napredovanju i potrebi da u onom što radimo uvijek damo sve od sebe.

Zanimalo me odakle dolazi ova genijalnost, srećom u obje knjige našla sam bilješku o piscu i rado ću je podijeliti s vama.

Kad je Dav Pilkey bio klinac, patio je od poremećaja smanjene pozornosti, disleksije i problema u ponašanju. Dav je toliko ometao nastavu da bi ga nastavnici svakoga dana izbacili iz razreda da sjedi u hodniku. Srećom, Dav je volio crtati i smišljati priče. Provodio je vrijeme na školskim hodnicima smišljajući svoje stripove. U drugom razredu, Dav Pilkey nacrtao je strip o superjunaku po imenu Kapetan Gaćeša. Učiteljica ga je poderala i rekla mu da ne može ostatak života provesti crtajući blesave stripove. Srećom, Dav je nije ozbiljno shvatio… Objavio je preko deset crtanih romana za djecu, uključujući seriju o Čovpasu i Micko-Kidovu Klubu stripoljubaca. Njegove su priče poluatobiografske i istražuju sveopće teme koje slave prijateljstva, toleranciju i pobjedu dobrote.

 

Izvor: Mamine knjige

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.