RECENZIJA Andrea Šikić, Mamine knjige

Neka borba za Božić započne…

Nije uvijek lako odrastati kao jedan od nekolicine ljudskih bića u Elfhelmu, čak i ako su tvoji posvojitelji nedavno vjenčani Otac Božić i Mary Božić. Za početak, odlasci u vilenjačku školu mogu biti naporni kad moraš pjevati božićne pjesme svaki dan – čak i u srpnju – i kada ti ne pođe od ruke položiti razne ispite, poput onih iz pravljenja igračaka. Osim toga, vani zna biti jako, jako hladno. No kada ljubomorni Uskrsni Zec i njegova vojska zečeva odluče napasti Elfhelm i spriječiti Božić, Amelia, njezina nova obitelj i vilenjaci moraju iznova spasiti Božić, prije nego li bude prekasno…

Dom nije mjesto, kao što svako drvo zna. Dom nosiš sa sobom kamo god išao.

Obično ne prepisujem sadržaj s korica, no ovaj se osvrt piše jako vruć i svjež, kao toplo pecivo iz pekare u 7 ujutro. A ja titram od sreće oko laptopa i pjevam božićne pjesme i toliko sam sretna što sam dobila priliku čitati Matta Haiga i ovu prekrasnu knjigu koja nije samo za djecu! ?

Zadnje što sam čitala najbliže ovome je (nemojte me sada kritizirati) Harry Potter i to je otprilike moj domet sa vilenjacima i bajkama. Ali, kada je u pitanju Božić, sve prihvaćam, i sve može!

Ova je knjiga genijalna na više razina; prepuna je topline, humora i zaista otapa srca.

Otac Božić i Mary Božić prikazani kao prave tople roditeljske figure u čijem naručju i domu se svako dijete osjeća sigurno i zaštićeno, i ima pravu roditeljsku potporu.

“On je baš neki čudak”, rekla je Vila Iskrenica sanjivo. “Velik, okrugao, nasmijan, krajnje divan čudak koji miriše na medenjake.”

Nes(p)retni zlikovci zečevi na čelu s Uskršnjim Zecom nisu ništa drugo doli neshvaćena bića pomalo ljubomorna na čaroliju Božića.

Tko se ne bi poistovjetio sa djevojčicom koja spas od teškog života nalazi u naručju Oca Božića i Mary Božić? Tko se nikada nije osjećao da negdje ne pripada, da mu ništa ne ide od ruke i da sve radi krivo? Djevojčica Amelia vrlo lako postat će junak ove priče sa svim svojim strahovima, nesigurnostima, neuspješnim pokušajima, ali i dobrim srcem i željom da promijeni sudbinu i pomogne spasiti dobro od zla.

Sve mi je teško. Ja sam najneveseliji pjevač kojeg je škola ikada imala, čak i kad se zaista trudim. A onaj predmet Smijanje, čak i u teškim trenucima? Stvarno je glup. Mislim, zašto bi se ljudi morali smijati u teškim trenucima? Ako su trenuci teški, mislim da je potpuno normalno ne smijati se. Ne bismo se trebali smijati na sve, zar ne?”

Amelia

Među vilenjacima ovdje vlada pravi kaos; tu je Vila Iskrenica beznadežno zaljubljena u Oca Božićnjaka koja ne zna drugo nego li reći istinu. Nasuprot nje je opasni neprijatelj Oca Božića, Otac Vodol koji ne preza ni pred čime da uvjeri stanovnike Elfhelma da su ljudi, a naročito Amelia, tu nepoželjni.

“Ja ti moram reći istinu. Moram. To je moja priroda. To ti moram reći, da, zaljubljena sam u Oca Božića, i da, dan kada se oženio onom divnom , kvrgavom ženom bio je najtužniji dan mog života, i da, svakoga dana grlim jastuk i pravim se da je to njegov veliki meki trbuh, i da, na Badnjak nisam mogla zaspati od brige da mu se nešto strašno dogodilo.”(Vila Iskrenica)

No, on zaboravlja da je nekad davno i Otac Božić bio samo dječak po imenu Nikolas, na kojega je najstariji vilenjak, Otac Topo, primjenio svoju magiju….

“Zapravo, čitanje i pisanje se svode na isto. Pisanje je samo čitanje priče koja je u tvojoj glavi i njeno zapisivanje.”

Draga moja djeco, jedva čekam da malo porastete pa da vam čitam ovog Dickensa modernog doba. (Usudim se reći). Možda ćete je i sami uzeti s police. Do tada ću vam je sigurno prepričati u nekoj od naših igara sa izmišljenim pričama, samo ovaj put priču je izmislio Matt Haig. Moram hitno ispraviti nepravdu i kompletirati ovu trilogiju sa prva dva dijela, kako bi magija bila još veća.

A vi, veliki, ako ove godine ne znate gdje bi pronašli radost Božića, potražite je na neuobičajenim mjestima. Uzmite u ruke priču za djecu i prisjetite se kako je dobro biti dijete, a pogotovo u Božić. Ujedno izrazito zabavna, ova bajka otopit će i najhladnija srca i nećete ostati ravnodušni. Ono što je u moje vrijeme bila “Božićna priča”, sada je “Otac Božić” sa svim svojim prethodnicama. Moram ga dobro sakriti i čuvati, pa svakog Božića izvući iz čarobne kutije i opet iznova pročitati. Sebi, suprugu, djeci, unucima…Klasik je. Živjeti će vječno. Na policama, u ormaru, kutiji, svuda oko nas. Samo treba malo božićne čarolije i puno vjere. Sve je moguće.

⭐⭐⭐⭐⭐

Sretan Božić!?

 

Izvor: Mamine knjige

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.