RECENZIJA Andrea Šikić, Mamine knjige

Ovu je godinu, osim po novim izdanjima serijala o omiljenom čarobnjaku, na moju sveopću radost obilježila ekspanzija fantastičnih naslova knjiga za djecu i mlade, i dobili smo nekoliko novih serijala koji će sigurno postati omiljeni među mladim čitačima. Peanut Jones i Oslikani Grad sjajna je najava kao uvod u jedan baš tako neodoljivi serijal.

Neke su priče ispričane, a neke nacrtane…”

Osobno mi nema draže nego ponekad zaboraviti na vrijeme, mjesto i godine i izgubiti se u pustolovinama, avanturama i zagonetkama dobre dječje knjige. Prvi nastavak uzbudljivog avanturističkog serijala o prijateljstvu i kreativnosti o djevojčici Peanut, oduševio me je i jedva čekam saznati što se događalo dalje.

Rob Biddulph nagrađivani je autor i ilustrator dječjih romana, slikovnica, priručnika i publicistike. Serijal o djevojčici Peanut uskoro će kod nas biti u cijelosti objavljen. U ožujku 2020 pokrenuo je kampanju #DrawWithRob, seriju klipova koje je objavljivao dva puta tjedno i kroz koje je gledatelje podučavao crtanju, kako bi pomogao roditeljima i djeci u periodu pandemije.

Na samom početku priče upoznajemo znatiželjnu djevojčicu Peanut (Pernillu) Jones, dvanaestogodišnjakinju i srednje dijete kojoj je nestao otac. Peanut ima starijeg brata Lea i mlađu sestru Elizabeth (Liliput). Iako je ostavio poruku da je dobro i da ga ne traže, Peanut se ne može pomiriti s tom situacijom i dane provodi proučavajući post-it poruke koje joj je tata redovito ostavljao. Baš poput njega, i ona voli umjetnost, kreativnost, bojanje i stvaranje i nije pogreška reći da je bila očeva miljenica. Osim toga, čini se da se njezina majka dobro nosi sa situacijom,a Peanut se još više ljuti upoznavši majčina šefa pod čijim je majka utjecajem. Njezina majka ne odobrava umjetnost kao način života i karijeru, pa Peanut mora promijeniti školu.

Osim što joj je škola izuzetno dosadna i nimalo se ne uklapa u sredinu, dobrog prijatelja pronaći će u Rockwellu, partneru za učenje. Kada Peanut u kutijici s tatinim crtežima i porukama pronađe čarobnu olovku koja je ključ u tajni svijet, njih se troje upuštaju u avanturu života, u nadi da će tamo dobiti odgovore na pitanje što se dogodilo s njezinim tatom, a možda ga i pronaći. Koristeći se svojim talentom za crtanje, Rockwellovim matematičkim darom i Liliputhinim talentom za jezike i kodove, uz pomoć nacrtanog psa Doodle-a, Peanut će dobiti priliku spasiti budućnost umjetnosti i na koncu, pronaći oca.

Proletjet ćete stranicama ovog maštovitog dječjeg romana kojeg krase i prekrasne živopisne ilustracije, pogotovo ugodne ljubiteljima umjetnosti baš poput same junakinje. Uzbuđenje pred sam kraj je pravi cliffhanger da ne znam kako ćemo dočekati nastavak da saznamo što se dogodilo dalje. Odabir teme u ovo današnje digitalno vrijeme je impresivan; umjetnost kao životni poziv i talent djevojčice kojim može spasiti zamišljeni svijet.

Preporuka svim mladim čitačima od 10 nadalje, ali i nama nešto starijima koji rado provirimo u dječji svijet. ?

⭐⭐⭐⭐⭐

 

Izvor: Mamine knjige

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.