RECENZIJA Andrea Šikić, Mamine knjige

Mada je školska godina završila, a ljetni praznici su u punom jeku, kao što i mi odrasli imamo svoje knjige za ljeto i odmor, i školarci (barem dio njih, a veseli me da ih je sve više) vole ljeti čitati nešto osim lektire. Za vjerne ljubitelje Grega i Maše, nedavno su stigli novi nastavci omiljenih junaka.

Maša i nova prijateljica

S Mašom nikad nije dosadno! A od Maše možemo puno toga i naučiti! Omiljenu junakinju iz radionice svima nama drage Sanje Pilić, djevojčicu Maša, u ovoj avanturi pratimo kao osmogodišnjakinju koja je jedne sasvim obične nedjelje sklopila jedno posebno prijateljstvo. Maša svake nedjelje šeta svog psa Flokija, a po prirodi je znatiželjne prirode. Kad na Zrinjevcu uoči tamnoputu djevojčicu, Maša se ne libi upoznati je. Tamnoputa djevojčica je Amani, stigla je iz Afrike, a iz siromašnog afričkog sela posvojila ju je majka Ana. Sve to vrlo brzo će Maša doznati kroz razgovor, a oduševljena različitostima koje dijeli sa djevojčicom, Maša joj rado postaje prijateljica i uvodi je u krug svojih najdražih prijatelja, što se Amani posebno sviđa. Kao i ćevapi i baloni. Kroz svoja druženja, Maša će puno naučiti o uvjetima života afričke djece i svojim će prijateljima podijeliti lekciju o zahvalnosti na obilju svega koje imaju. Ova priča je pogodna za početnike u čitanju sa svojim lako čitljivim slovima i jednostavnim simpatičnim ilustracijama Nike Baruna.

Gregov dnevnik: Sportska slava

Moj drugi susret s Gregom Heffleyem prošao je sjajno! Od srca sam se nasmijala i uživala čitajući nastavak Sportska slava jer sam se toliko pronašla. Naime, poput Grega, i ja sam u djetinjstvu (koga lažemo – i sad sam) bila teški antitalenat za sport, i prezirala sam bilo kakav oblik prakticiranja sporta. Baš kao i njemu, i meni je sasvim dovoljno i zabavno bilo gledati sport na tv-u. Srećom, moji su to brzo shvatili i tata je nakon nekoliko pokušaja da treniram stolni tenis odustao čim me vidio s reketom u ruci. No, naš junak nije te sreće. Ima vrlo ambicioznu majku koja osim što voli zdrave grickalice, ima i veliku ambiciju prema sportu i vjeruje da se njezin sin ipak možda može ostvariti u nekom sportu. I tako se bliži Dan sporta, a Greg se nađe u košarkaškom timu. I kad pomisli da je ta karijera gotova i da je dokazao svima da sport i on idu zajedno kao kiseli kupus s jagodama, mama ima B plan i izvlači još jednog asa iz rukava! U svojim dnevničkim zapisima Greg je na urnebesan način ispričao svoje neslavno propale pokušaje bavljenja sportom, uz dobru poruku roditeljima da svoje neostvarene želje ne možemo ostvariti kroz djecu,jer svi smo mi – u svojim posebnostima različiti!

Bilo da posegnete za Mašom ili Gregom, s guštom ćete ih čitati uz obaveznu misao “eh, da je barem sva lektira ovakva…” ?

 

Izvor: Mamine knjige

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.