RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Za noći koje se nikad nećemo sjećati i prijatelje koje nikad nećemo zaboraviti.
Roman za sve ljubitelje knjiga i knjižnica, Nebo puno knjiga,
priča je o tajnama koje bi trebale ostati skrivene i tragovima koji će ih ipak otkriti. Kao što to obično biva, svi odgovori skrivaju se u knjigama.

Miranda i njezin ujak Billy oduvijek su dijelili posebnu vezu. Zato će se uvijek sjećati svojeg dvanaestog rođendana i trenutka kada je njega i svoju majku zatekla u svađi koja će završiti njegovim odlaskom.
Majci je to uvijek zamjerala.
Sada, nakon Billyjeve smrti, Miranda je naslijedila njegovu knjižaru i niz tragova koje je Billy sakrio u knjigama. No čini se da su svi protiv toga da otkrije tajnu koju je ujak skrivao od nje.
Hoće li se odvažiti? I može li prihvatiti istinu koja će sve promijeniti?

Otvorivši prve stranice knjige, postaje nam jasno da ćemo u ovoj priči ganjati dobro skrivenu tajnu. Tako sve i počinje. Djevojčica Miranda svjedoči svađi između majke i ujka, nakon čega ujak nestaje iz njezinog života. Pa i šesnaest godina kasnije, nakon što je bez Billyja provela godine, Miranda se nije mogla pomiriti s činjenicom da njezina majka ne želi obnoviti odnos s bratom. Čak ni otići na njegov sprovod nakon što saznaju da umre. Ta činjenica potiče Mirandu da prema majci počinje gajiti podijeljene osjećaje, što je na kraju još i jače motivira da se uputi u otkrivanje Billyjeve priče.

Sjećam se trenutka u kojem mama prestane biti roditelj, a postane osoba. Teško je vidjeti vlastite roditelje kao ono što oni jesu, a ne ono što bismo mi voljeli da jesu.

Nebo puno knjiga priča je o obiteljskim tajnama, ljudskim slabostima i novim prilikama. Dočarat će nam kako izgleda kada nam se život promijeni iz temelja preko noći. Roman isto tako pred čitatelja postavlja izazov: trebamo li oprostiti tuđe nenamjerne pogreške i slučajne izdaje?
Roman je ovo isto tako i o obitelji i njezinom pravom značenju. Osvijestit će nam da mnoge pogreške koje činimo, činimo u najboljoj namjeri, s ciljem da nekoga zaštitimo ili mu olakšamo bol.
Onda nam se opet postavlja pitanje o tome koliko je daleko pravilno ići kako bismo nekoga poštedjeli boli i razočaranja.

Vodeći nas kroz šumu tajni, autorica nam istodobno provodi zanimljivim i razgranatim putevima književnosti. Knjižara „Prosperove knjige“ koja dolazi u vlasništvo glavne junakinje mjesto je okupljanja najrazličitijih likova, a i sama među policama od pogleda zaklanja priče koje tek trebaju biti ispričane.

Autorica je radnju svog romana osmislila nadahnuta Shakespeareovom Olujom, koja također skriva tragove koji će Mirandi pomoći u istrazi ujakove misteriozne poruke.
Dok se trudi prodrijeti u skrivene informacije, Miranda upoznaje ljude koji su Billyja poznavali puno bolje od nje, koji su utjecali na njegov život i koji će, shodno tome, odsad pa nadalje imati neizmjernog utjecaja na njezin život.
Preseljenje u novu sredinu otkriva joj istinu i o njezinim vlastitim pogreškama, slabostima i krivim procjenama, te ju navodi na razumijevanje i empatiju prema drugima.

Možda nam je potrebno vjerovati da kraj bude pun nade. Možda nam je potrebno vjerovati da će život odlučiti i da će odlučiti pametno.

Nebo puno knjige topla je priča o snazi obitelji. Zadivit će vas svojom jednostavnošću i toplinom, a likovi vas osvojiti nevinom radoznalošću, požrtvovnošću  i ljubavlju koja isijava iz svake stranice. Na naše je police donosi Mozaik knjiga.

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.