RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Grof traži ljubavnicu drugi je roman u ljubavnom serijalu s povijesnom pozadinom autorice Sarah MacLean, u izdanju Mozaik knjige. Ako ste se upoznali s autoricom u njezinom prvom romanu Nevaljalac ostaje nevaljalac, vrijeme je da pozdravite i ovog grofa.

Lady Philippa Marbury previše je pametna za jednu ženu, a to je čini čudnom. Više ju zanima znanost nego balovi, a zbog toga ju je teško ukalupiti u obične karakteristike žene njezina doba. Postaje joj još teže kada se nađe tik pred udajom, a shvati da ne zna ništa o tome što se očekuje od udane žene.

Srećom, čula je da se knjikovođa poznate lodnonske kockarnice, poznat kao Cross, jako dobro razumije u te stvari, te da je i sam vrlo talentiran. Sklonija eksperimentiranju nego donošenju prebrzih zaključaka, odluči da će pristupiti Crossu i tražiti od njega da je poduči najvažnijim lekcijama. Problem je jedino u tome da ne zna u što se zaista upušta…

Zloglasna kockarnica Pali anđeo postala je kolijevka strastvenih susreta, tajanstvenih upoznavanja, opasnih prijetnji, očajnih poteza i mjesto za čijim se stolovima život mijenja iz temelja. Ljubavna priča čitatelje najviše privlači kad uz nju dolazi i malo opasnosti, a upravo nas zato privlače romani poput ovih u serijalu Pravila lopova.

U romanu pred nama upoznajemo drugog lika od notorne četvorice voditelja kockarnice, grofa koji krije svoju titulu iza nepravednih optužbi i samonametnute krivnje. Cross nema prošlost koja bi mu mogla služiti na čast, no njegova priča se zakomplicira kada dozvoli toj prošlosti da mu kroji budućnost. Odlučnog u namjeri da za njega nema svijetle budućnosti, zbunjuje ga pojava uporne i tvrdoglave lady Pippe kojoj ne može odoljeti ma koliko god ustrajao u tome.

Pippa ima vlastitih problema koje bi mogla riješiti isključivo uz Crossovu pomoć. To, dakako, uopće nije istina, no u očima mlade, nevine, uvijek dobro zaštićene djevojke čiji su život i kretanje strogo ograničeni, stvari uvijek ne izgledaju onako kako ih vidim nepristrani čitatelj. Pomalo očajna, Pippa Crossu, s obzirom na svoj uporan i znatiželjan karakter, pristupa s najboljom namjerom – kako bi svoje bračne/ženske dužnosti mogla ispuniti najbolje što može.

Nekada bi žene poput Pippe, odlučne, staložene, žene s planom, nazivali previše inteligentnima za svoj spol i svoje doba. Nažalost, žene to u nekim slučajevima slušaju i danas. I ne mislite li da se čini impresivnim da su upravo takve žene na kraju najuspješnije u čemu god naumile?

Jer i Pippa je ispala pobjednicom. Svladala je svoje gradivo, a hrabrost da učini prvi korak prema ostvarenju svojih nauma nipošto nije značila da ne osjeća strah. Njezin nam primjer pokazuje samo da bez straha nema napretka, nema uspjeha, jednostavno zato što bez straha ne postoji želja. Sve što nas nadahnjuje pomalo nas i plaši.

Osim toga, jednom kada zakoračimo na put kojim želimo kročiti, on nas vodi nepredvidljivim stazama. Na njemu susrećemo stvari, ljude i prilike koje će nas nastaviti oblikovati – a na kraju, baš poput Pippe, možda otkrijemo da smo pronašli puno više od onoga čemu smo se nadali. Dok čekamo da i Temple zapadne u svoju vrstu problema, zanima me jeste li uspjeli odlučiti koji vam se od kavalira dosad više sviđao, Bourne ili Cross?

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.