RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Složit ću se s Eloisom James kad kaže da je ovo jedan od najdirljivijih romana koji je pročitala. Pričom Nevaljalac ostaje nevaljalac Mozaik knjiga uvodi nam novi serijal Pravila lopova, jedne sasvim nove autorice na našim prostorima, čiji će romani zavladati našim srcima i policama.

On je bio stručnjak za grijeh. Bio je osobni poznanik poroka. Markiz od Bournea u mladim je danima prokockao sve što je imao, a deset godina kasnije, kada se napokon pojavljuje u društvu, čini to kao jedan od suvlasnika zloglasne londonske kockarnice, koji se vratio samo s jednim ciljem: uništiti neprijatelja koji je davnih dana uništio njega.

Penelope Marburry u mladosti mu je bila jedna od najboljih prijateljica, no sada nije ništa drugo doli sredstvo kojim će Bourne postići cilj. Spreman je na sve kako bi vratio svoj posjed, pa tako i na brak s Penelope. No iako je prošlo deset godina koje su Bournea pretvorile u beskrupuloznog nemilosrdnog muškarca, te godine bez Penelope nisu ga učinile hladnim i imunim na iskrene emocije koja ona u njemu budi.

Uskoro će Bourne morati odabrati hoće li svoj život posvetiti osveti i gorčini ili mirnom životu uz ženu koja ga voli.

Dodavši Sarah MacLean na popis svojih autorica, Mozaik knjiga još se jednom pobrinula da letvicu podigne na jednu razinu više. Ovu će autoricu biti teško nadmašiti. MacLean je napisala cijeli niz povijesnih ljubića, za njih redala brojne poznate nagrade, dok njezine kolumne jednom mjesečno izlaze u Washington Posteu. U njima piše o povijesnim ljubavnim romana i glasno zagovara njihove čitatelje te važnost žanra u suvremenoj književnosti.

U prvom romanu kojim je zablistala među našim čitateljstvom, MacLean uvodi likove proračunatog markiza i vjerne lady Penelope. Među dvoje protagonista, puno više pažnje privlači upravo markiz, čija je osobnost nevjerojatno vješto osmišljena.

Ja uspijevam samo u grijehu i porocima. Ona je suprotnost tim stvarima.

S obzirom na Bourneov nevjerojatno tvrdoglav karakter iza kojeg stoje godine patnje i osjećaja manje vrijednosti, očekujemo da će on biti tvrd orah – a on to na kraju i jest. No, ono što me impresioniralo bio je način na koji se lik mijenjao pred našim očima, prirodno i postepeno, omogućavajući nam da pratimo svaki Penelopin (nesvjestan) potez koji je djelovao na njegovu osobnost u dovoljnoj mjeri da nadahne promjenu. Odnos među likovima naprosto je fenomenalan.

Na samom početku romana, Bourne je muškarac od kakvoga bi svaka žena pobjegla glavom bez obrzira, pa ga u neku ruku “trpimo” zato što nas drže Penelopina sjećanja na ono što je bio nekad te čekamo da izraste u potencijal koji je ona predstavila. No gledajući stvari iz njegove perspektive postajemo svjedoci njegova razvoja – a time i njegove ljudskosti. Čak i u svojoj hladnoći, Bourne je sačuvao svoje skrupule i drži do svoje riječi.

Zloglasna kockarnica Pali anđeo postaje centar okupljanja londonske elite, što ukazuje upravo na licemjerje onih koji su se smatrali nedodirljivim visokim društvom. Dok su s jedne strane kritizirali jedni druge i upirali prstom u tuđe grijehe, vlastite su stvarali na tajnovitom i skrovitom mjestu gdje se greške nisu brojale, već nazdravljale.

Upravo iz Palog anđela počele su izvirati autoričine priče. Osim Bournea, u prvome romanu upoznat ćemo i ostala tri suvlasnika: Templea, Crossa i Chasea, o čijim ćemo grijesima čitati u ostala tri nastavka. U borbu za moć koja se vodi između Penelope i Bournea, MacLain elegantno uklapa likove koji, iako je njihova pojava tek usputna, itekako plijene pažnju i potiču iščekivanje. U samo tri stranice epiloga autorica je uspjela postaviti temelje za drugi roman u serijalu, Grof traži ljubavnicu, koji je već također dostupan u Mozaiku (ovdje).

MacLean je na naše tržište ovim romanom ušla na velika vrata, pa me zanima hoćete li je, kao i ja, dočekati sa širokim osmijehom i raširenih ruku?

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.