RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Kad vrag izaziva treća je knjiga u seriji Kako ukrotiti Carlisleove. Roman je objavljen u Mozaik knjizi, a dostupna su već i dva njegova nastavka: Kako grof zavodi, Što lord zaželi. Prve dvije knjige u seriji znamo pod nazivima: Ako vojvoda zatraži i Kad zavodnik sagriješi.

Kad vrag izaziva, naiđe na skandal

Maria Winslow je pametna, snalažljiva i sposobna. Ima ambiciju raditi u obiteljskoj tvrtci, ima znanja o poslu i već puno godina čekam svoju priliku.

Ali tatica ju otpiše. Zato što je…žena. I ne samo to.

Njezin otac nađe tamo nekog lorda koji bi trebao postati partner u kompaniji umjesto nje. I ne samo to!

Taj isti lord trebao bi istodobno njoj pronaći muža.

Hah, sretno mu bilo. Nema pojma da je njoj nadimak skandalozna i to ne bez razloga. Šanse da joj pronađe udvarača i supruga jednake su nuli.

Pogotovo zato što se on sviđa njoj, a ona njemu.

kad vrag izaziva

Tko izaziva koga?

Zaželjela sam se povijesnih ljubavnih romana, a dok se ta želja pojavi, uvijek se dobro okrenuti Anni Harrington. Nisam pogriješila ni s odabirom ove knjige. Anna je stvorila serijal o obitelji koja uvijek vuče pomalo skandalozne poteze i upušta se u igre koje se ne bi baš svatko usudio igrati. I itekako riskiraju.

To se događa i u ovoj knjizi.

Lord Robert Carlisle ima se strašnu potrebu dokazati jer misli da će time okajati pogrešku koja ga godinama proganja. Problem je u tome što će ga taj lov za “oprostom” odvesti pred vrata lijepe i opasne Marije. I tada će načiniti grešku koju mnogi muškarci čine kad vide ženu: podcijenit će je. Pristat će na uvjet njezina oca da postane partner u njegovoj kompaniji i složiti se s time da joj pronađe muža.

To je ta pogrešna odluka

Ili možda, ispravna, ovisi iz kojeg ugla gledamo. Maria nema nikakvu namjeru udati se ni za koga, pogotovo ne za muškarca kojeg će joj on pronaći. Odlučila je Robertu maksimalno otežati posao. Ono što Maria želi je postati ravnopravnim članom obiteljskog biznisa. Njezin problem ustaljeni je problem tadašnjeg društva: neravnopravnost muškaraca i žena. Čak i njezin vlastiti otac, koji priznaje njezine sposobnosti, odbija je uključiti u poslovanje jer “kako bi to izgledalo”. No sreća naša a postoje Carlisleovi i njihovi liberalni pogledi na svijet.

U Robertovoj i Marijinoj igri lovice često se ne zna tko je mačka a tko miš. Malo se zbližavaju, malo udaljavaju. Autorica je stvorila vrhunsku kemiju koja nas drži zalijepljenima uz knjigu. Kad vrag izaziva je roman uz kojeg ćete se jednostavno opustiti…i upustiti u igre napetosti i zavođenja.

kad vrag izaziva

Kad vrag izaziva, nijedna čitateljica ne odolijeva

Jedina slabija točka ove knjige je nešto što sam zamijetila već u dosta romana općenito. Radi se o trenutku kad junakinja pokušava “zaštititi” svoju sestru pa je prema njoj neiskrena ili namjerno skriva nešto što bi sestra trebala znati. S druge strane njezina sestra njoj direktno i jasno govori što misli. Povjerenje goes both ways. Maria time narušava kredibilitet te sestre za koju također ponekad tvrdi da je hrabra i snažna. Kako može čitatelju djelovati tako ako se od nje skrivaju stvari zbog straha da ih ne bi moga podnijeti? Ovo spominjem jer takve, naizgled nezamjetne sitnice, kasnije imaju odlučujući utjecaj na tijek radnje, kao što je i ovdje slučaj.

No voljna sam to zanemariti s obzirom da me odnos Marie i Roberta dovoljno zaintrigirao i zadovoljio moju želju za romantičnim eskapadama. I na kraju ove preporuke reći mogu isto što i na početku. Ova knjiga je vrijedna pažnje i čitanja. Dizajn korica neću više ni spominjati jer mislim da sam dosta puta rekla da Mozaik to odrađuje vrhunski. Cijeli serijal na polici može stajati kao ogledni primjerak minimalističke elegancije. Mami poglede s druge strane prostorije.

Linkove do recenzija ostalih knjiga u seriji stavila sam vam u uvodni dio posta, a od vas očekujem dojmove o ovoj knjizi. Uživajte!

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.