RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Društvo ljubitelja Jane Austen dragulj je u kojemu se krije puno više od dobre priče. Ako ste posegnuli za ovim romanomiz Mozaik knjige, vjerojatno ste dobro upoznati s knjigama Jane Austen. Ili možda uopće niste. U tom slučaju, sigurno će se u vama roditi želja da to postanete.

Okupilo se Društvo ljubitelja Jane Austen

Radnja romana smještena je u mjestu Chawton, nakon Drugog svjetskog rata. Priča prati osam likova koji se okupljaju s ciljem očuvanja Austinina rodnog doma i njezine baštine.

U centru priče je jedan liječnik, jedan farmer, jedna poznata filmska glumica, jedna tinejdžerica, odvjetnik i drugi likovi koji oduvijek uživaju u Janeninim pričama. Kroz knjigu pratimo njihove žvote i okolnosti koje su ih dovele do osnivanja Društva.

Tih nekoliko osviještenih no jednostavnih ljudi, koji žive u selu u  kojemu je živjela i Jane Austen, razumije važnost njezine ostavštine. Zato osnuju Društvo ljubitelja njezinih knjiga kako bi na legalan način proširili svijest o njezinome životu i djelu.

Jenner je vrelo informacija koje zna iskoristiti

Za početak, autorica ove knjige velika je obožavateljica Jane Austen (to nas nije začudilo s obzirom da joj je posvetila cijelu knjigu). No Jenner je također prava enciklopedija informacija o Austen, njezinom radu, pa čak i osobnom životu. Ovom knjigom, koju ju objavila u trenucima najvećih obiteljskih nedaća, slavi ostavštinu poznate autorice.

Likovi ove knjige često raspravljaju o Austeninim likovima i situacijama u kojima su se oni našli. Diskutiraju o tome stoji li iza tih situacija neki stvarni događaj iz Janeina života ili pak ima u njima postoji neko dublje značenje ili poruka koje je Austen tako vješto, elegantno i prikriveno umetala u svoja djela.

Ako se poznavatelj Austeninih likova i romana, zamijetit ćete i poneku sličnost između njezinih likova i situacija i onih koje je stvorila Jenner.

Toplina koja isijava iz svake stranice

Vrlo brzo i sama sam prepoznala likove koji su mi postali izuzetno dragi i neke za koje sam posebno navijala. Zapazila sam i one za koje sam poželjela da se prenu i one kojima sam htjela dati po prstima. Sve u svemu, ovo društvo mamit će vas da okrećete stranicu za stranicom. Željet ćete što prije saznati na koji su se to hrabar korak ovaj puta odlučili.

Roman je pun toplih i neočekivanih trenutaka, životnih preokreta i situacija koje pozivaju na suosjećanje. Svjedočit ćemo odnosima koji se razvijaju, ljubavima koje su željele ostati zaboravljene i sudbini koja ima vlastite planove. Razumjet ćemo likov, njihove postupke i njihove strahove. Veselit ćemo se njihovim zajedničkim i individualnim pobjedama.

Austen i njezina baština

Društvo ljubitelja Jane Austen nije samo knjiga o poznatoj spisateljici i spašavanju njezine ostavštine. U cijelu tu avanturu nakon Drugog svjetskog rata upleteni su i direktni potomci njezine obitelji. Oni su tamo živjeli i u vrijeme odvijanja radnje ove knjige, ali to nije bila garancija da će biti zadivljeni zvučnim imenom svoje pretkinje. Ovaj roman zato snažno oslikava činjenicu da se ponekad nalazimo u situaciji kada najbliža obitelj ne cijeni baštinu i značaj bližnjeg srodnika, a od emocionalne baštine sa širokim dosegom važnija im je materijalna i kratkosežna dobit.

Srećom, postoje ljudi koji su prepoznali, a i danas prepoznaju važnost djela Jane Austen. Iako je priča Natalie Jenner fiktivna, kuća u kojoj je Austen pisala i danas se nalazi u Chawtonu. Pretvorena je u muzej kojega svatko može posjetiti, a više o njoj naći možete na ovome linku.

“Buddy read” romana Društvo ljubitelja Jane Austen

Prošli mjesec na Instagramu, life.couch i ja organizirale smo “buddy read” pa se na kraju za zajedničko čitanje ovog romana okupilo naše vlastito malo društvo zainteresiranih blogerica i čitateljica. Ovo iskustvo vjerojatno ćemo ponoviti, pa svakako pratite društvene mreže ako se želite pridružiti. Obaveza tijekom uključivanja nema, a jedino pravilo je zabranjeno spoilanje.

Čitanje u društvu bilo mi je zabavno i svakako poučno, s obzirom da mi je skrenulo pažnju na neke momente koje možda ne bih sama zamijetila ili ih doživjela na način na koji sam ih doživjela dok smo ih zajednički komentirale.

Ova knjiga od mene ima peticu. Tijekom čitanja osjećat ćete se kao da iz nje zrači neka ugodna emocija i osjećat ćete obiteljsku, opuštenu atmosferu. Ako imate prijateljicu kojoj biste ovih dana željeli nešto pokloniti, ovaj roman je najbolje što možete odabrati.

Jeste li i vi ljubitelj Jane Austen?

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.