RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

U lovu na Cassandru šesta je knjiga u serijalu o obitelji Ravenel, objavljena u Mozaik knjizi. Nećete se ni nadati koliko će vas ovaj roman očarati.

Svi su muškarci u lovu na Cassandru

Tom Severin odrastao je brinući se o sebi i stekao pritom zavidno bogatstvo. Njegov uspjeh nije rezultat dugogodišnjeg školovanja niti naslijeđene titule, već životnog iskustva koje ga je dovelo do brojnih poslovnih pobjeda.  Njegov jedini nedostatak je zaleđeno srce zbog čega ponekad djeluje hladno i što mu onemogućuje da se zbliži s drugom osobom.

Cassandra Ravenel oduvijek je željela nekome pripadati i voditi normalan obiteljski život. No to ne znači da će zato pristati na prošnju bilo kojeg muškarca. Želi muškarca kojemu će biti stalo do nje i koji će ju cijeniti. Ipak, ego nekih njezinih udvarača ne može podnijeti odbijanje.

Zato će se Cassandra i Severin naći u situaciji da je njezina čast ugrožena, a spasiti je se može samo na jedan način. Hoće li se usuditi?

U lovu na Cassandru

Očaravajući likovi

Reći ću odmah na početku: U lovu na Cassandru jedan je od najboljih povijesno-ljubavnih romana koji sam pročitala.

Već nakon svega dva poglavlja na društvenom mrežama komentirala sam koliko sam zadivljena načinom na koji su predstavljeni likovi tj.na koji su nam dočarani njihovi karakteri iz kojih izviru njihovi najveći problemi kojima ćemo se kroz roman baviti. Kod Severina je to nesposobnost shvaćanja ljudskih emocija, a kod Cassandre želja za time da nekome pripada. Nije slučajno da svatko od njih želi upravo ono što im ovaj drugi „ne može“ dati. Roman čitamo upravo kako bismo vidjeli na koji će način uspjeti u tome.

Tom je vrhunski osmišljen lik koji ima problema sa socijalizacijom i interpersonalnim odnosima zbog čega je njegove izjave posebno zabavno čitati kad se netko pokušava našaliti s njime. Većinom šale uopće ne razumije jer sve shvaća ozbiljno.

Najzanimljiviji dio njegova odnosa s Cassandrom bio je rasprava oko ugovora koji će njih dvoje potpisati. Kao pravi poduzetnik, i te je pregovore sebi jako uzeo k srcu. Zato sam ih obožavala, a sigurna sam da će zabaviti i vas.

Jedan dječak i jedan gospodin

Listajući stranice, dolazimo do scena između jednog siročeta i odrpanca, dječaka nazvanog Bazzle, i Severina, a u njihove scene često je upleten i pokoji sluga. To su najkomičnije i najopuštenije scene u kojima autorica pokazuje vlastiti smisao za humor koji je utkala u Severinov lik. Doduše, taj humor je prikazan na drugačiji način. Njih dvoje pokušavaju održati pristojnu interakciju, a jasno je razvidno da pojma nemaju kako to odraditi. Dječak živi na ulici i nikad nije imao odraslu osobu koja bi ga usmjeravala čak niti u pravila osobne higijene. A Severin, koji je i sam imao slično djetinjstvo, odrasla je verzija tog dječaka, koja je i dalje nesigurna u to kako komunicirati s ljudima. Iako nezgrapno, njih dvoje grade divan odnos o kojemu je milina čitati.

Odnos s tim dječakom na kraju će omekšati Severinovi srce dovoljno da se prestane toliko bojati pokloniti ga Cassandri.

U lovu na Cassandru

Sva bogatstva romana U lovu na Cassandru

Muški likovi romana o Ravnenelima možda jesu nositelji titula, društveno privilegirani i bogataši odgovorni za naslijeđena imanja, titule i ljude (zakupce) koji o njima ovise, ali Tom Severin je privatnik i pravi pravcati biznismen. Njegov uspjeh nije rezultat dobrog upravljanja naslijeđenim sredstvima, već vlastitim trudom zarađenog svakog novčića.

Naučio me kako su izgledali vlakovi u doba radnje romana i skrenuo mi pozornost na to da su tih godina napisana dva velika djela svjetske književnosti: Pustolovine Toma Sawyera i Put oko svijeta u 80 dana, i objavljena od dva svjetski poznata autora koji se svojedobno nisu mogli smisliti.

Još jedna stvar kojoj me roman podučio je i recept za pogačice. Recepti su postali neizostavni dio Lisinih knjiga o Ravenelima, a uvijek se nalaze na zadnjim stranicama knjige. Na dnu posta na ovome linku s vama dijelim kako je meni ispalo jelo koje sam radila prema receptu iz pete knjige, Đavolja kći.

Naslovi romana u ovome serijalu su: Hladnokrvni zavodnik, Udaja za Winterbornea, Igra s vragom, Kao stranci i Đavolja kći. Nakon Cassandre i Toma, ostala su nam za upoznati još samo dva lika i to u posljednjoj knjizi koja nas čeka u ovoj seriji.

Pratite li? Jeste li uzbuđeni zbog iščekivanja ili tužni što će se serijal završiti?

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.