RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Prije negoli smo se zaljubili u njezine kultne Bridgertone, još 2012. čitali smo romane iz serijala o obitelji Bevelstoke. Što se to zbiva u Londonu? treća je knjiga iz upravo te serije, autorice Julie Quinn, u izdanju Mozaik knjige.

Tko tu koga špijunira? Što se to zbiva u Londonu?

Kad saznate da kruže priče o tome da je vaš prvi susjed ubio vlastitu zaručnicu, sasvim je logično da to poželite pobliže istražiti. A ako se s vaše sobe neometan pogled pruža na njegovu, nešto takvo teško da se može proglasiti slučajnošću. Jednostavno morate uzeti stvari u svoje ruke.

Harry je odmah shvatio da ga Olivia špijunira sa svojeg prozora, pa je odlučio igrati njezinu igru i praviti se da to ne primijećuje. Naime, lijepa Olivija bila mu je vrlo intrigantna. No kada njemu zadatak postane špijunirati nju, kako bi shvatio je li upetljana u urotu za koju se sumnja da kuje ruski princ, Harry joj se mora približiti.

Iako njihov odnos započinje očiglednom netrpeljivošću s obje strane, među njima uskoro počinju frcati iskre. No tu je i dalje onaj uporan ruski princ, što znači da borba za lijepu Oliviju može početi.

Julia Quinn Što se to zbiva u Londonu? Bevelstoke recenzija

Baronet protiv princa

Harry je bivši vojnik, poliglot koji ne pripada aristokraciji. U britansoj društvenoj hijerarhiji, najviši položaj, nakon kralja, zauzimaju vojvode. Nakon njih dolaze markizi, grofovi, vikonti i baruni. Harryjeva titula baroneta niža je od svih dosad spomenutih, no s obzirom da ima titulu sira više je od običnog pučanina. Kao i ruski princ, njegov glavni suparnik u borbi za Olivijino srce, Harry vuče ruske korijene zahvaljujući kojima dobro govori jezik.

Harry možda nije aristokrat, ali zbog svojega je iskustva nevjerojatno samouvjeren i dovitljiv, pa se s princem hrabro nosi. Tako jedno od njihovih odmjereavanja moći dovodi do najzanimljivije scene u romanu u koju na kraju uvuku još nekoliko likova koji Olivijin dnevni boravak pretvore u kazališnu scenu na kojoj hrpa zaigranih muškaraca pokušava uprizoriti komične scene iz gotičkog romana. Ono što je počelo borbom za Olivijinu naklonost, pretvorilo se u pravu mušku zabavu.

Knjiga još jednom zbližava

Trebam li izdvojiti najdraži dio ovoga romana, onda je to činjenica da se likovi, i to ne samo naši protagonisti, zbližavaju upravo čitajući knjigu. Olivija nije ljubiteljica čitanja, dok Harry, kao i svaki prevoditelj, obožava pisanu riječ.

No jedan gotički roman u Oliviji potakne želju za čitanjem, a u Harryjem želju da osvoji ženu koja ga privlači, te na kraju, da promijeni karijeru i ostane u dobrim odnosima s čovjekom koji mu je svojedobno predstavljao izazov. To je samo još jedan dokaz tome da knjige, pa čak i nestašne knjige poput one koju naši likovi čitaju, uistinu mijenjaju živote.

Julia Quinn Što se to zbiva u Londonu? Bevelstoke recenzija

Serijal na kojega se umalo zaboravilo

Zaljubivši se u Bridgertone, čije smo dogodovštine pratili kroz devet nastavaka, a nakon toga nastavili pratiti i u Netflixovoj seriji, umalo smo zaboravili na serijal o obitelji Bevelstoke. Još 2012. Mozaik knjiga objavila je Deset stvari koje volim kod tebe, a 2014. uslijedio je roman Tajni dnevnici gospođice Mirande Cheever. Treće objavljena knjiga u Hrvatskoj upravo je ova o kojoj danas čitamo. No zanimljivo je to da su knjige u originalu objavljene drugačijim redoslijedom. Što se to zbiva u Londonu? objavljena je druga po redu, dok je knjiga broj tri upravo Deset stvari koje volim kod tebe.

Iako smo objavom ovog romana pročitali već ukupno dva njezina serijala, Julia Quinn i dalje nam ima što ponuditi. Mislite li da ćemo uskoro čitati o nekoj novoj pustolovini proizašloj iz njezinog pera?

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.