RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Došao je trenutak da završimo priču još jedne londonske obitelji. Serijal Obitelj Griffin pratimo već nekoliko godina u izdanju Mozaik knjige, a od njega ćemo se oprostiti uz četvrtu knjigu, priču uzornog vojvode od Melbourna i drske Josefine, u romanu Grijesi jednog vojvode.

Grijesi jednog vojvode

Sebastian Griffin, vojvoda od Melbournea uopće ne vjeruje u priče Josefine Katarine Embry, lukave ljepotice, koja je ujedno i princeza egzotičnog kraljevstva Costa Habichuela.

Josefina i njezina obitelj pojavljuju se u Londonu kako bi isprosili poveliki zajam za razvoj svoje države, a sve to skupa Sebastianu nekako smrdi. Dok Josefina i on sve više vremena provode zajedno, u njegovoj se glavi roji sve više pitanja i sve više sumnji.

No je li ona zaista opasna kao što izgleda ili je strast među njima istinska i prava? Možda je pravi neprijatelj zapravo netko treći, a njegovim razotkrivanjem Josefini prijeti jednaka opasnost kao i Sebastianu.

Suzanne Enoch Grijesi jednog vojvode RECENZIJA

Vojvoda protiv princeze

Kada sam razmišljala o tome što je najveći adut ovog romana, jednostavno sam morala priznati da se radi o onome dijelu koji je meni i najdraži: a to je upravo suprotstavljenost snaga između jedne egzotične princeze koja je to postala preko noći i jednog vojvode čija titula seže desetljećima, pa možda i čak stoljećima u prošlost. Poslavši Sebastianu Josefinu, autorica se na neki način poigrala s njime i stavila na kušnju njegovu snalažljivost, sposobnost i utjecaj. Da si je Sebastian dozvolio i trunku za londonsko visoko društvo toliko karakteristične uobraženosti, cijela država snosila bi posljedice njegove nemarnosti.

Čitajući roman, ispod njihovih međusobnih doskočica, nadmudrivanja i natezanja, leže suprotstavljene sile, a mi znamo da će, ona koja prevlada, odnijeti pobjedu. Dok čitamo, cijelo vrijeme pitamo se, tko će biti jači? Princeza ili vojvoda?

Kao princeza koja je u London došla s ciljem koji beskompromisno mora ostvariti, Josefinin nesvakidašnji karakter koji graniči s umišljenošću jednaki je izazov kao što je i smetnja. Zato posebno uživamo promatrajući kako se njihovi suprotstavljeni karakteri koprcaju u nizu problema i emocija koji će ih na kraju ipak dovesti do bistre glave i sretnog završetka.

Suzanne Enoch Grijesi jednog vojvode RECENZIJA

Daleka Costa Habichuela

Kako je to vojvoda od Melbourna umalo završio kao zet u Obali graha (Costa Habichuela na španjolskom), pitate se?

Sve je započelo podvigom jednom stvarnog škotskog vojnika, sira Gregora MacGregora (čiji roditelji nisu baš bili maštoviti, ako je suditi prema imenu), koji je u devetnaestom stoljeću prevario britanske i francuske ulagače, prodavši im “plodno tlo” u državi Poyais. Nakon dolaska, doseljenici tamo nisu pronašli ništa doli neprohodne džungle, a polovica ih je prilikom tog izleta umrla od malarije i dizenterije.

MancGregor je tvrdio da ga je kao vojnika kralj Obale komaraca u Honduraškom zaljevu proglasio vladarem države Poyais, no kad se ispostavilo da je sve to puka izmišljotina kojom se MycGregor služio kako bi vršio prevare po cijelog Europi, završio je na neko vrijeme i u zatvoru.

Njegov podvig smatra se jednom od najhrabrijih prevara u povijesti, a upravo on nadahnuo je Suzanne Enoch da stvori priču o Sebastianu i Josefine.

Jedna i jedinstvena

Upravo je takva ova priča. Grijesi jednog vojvode ovim je motivom napravila korak u novom smjeru, odvevši likove i njihove probleme dalje od europskih granica, u daleku, egzotičnu i nepoznatu zemlju.

No prije negoli dozvolite Josefini i Sebastianu da vas odvedu preko oceana, pročitajte dosadašnje Suzannine romane iz serijala Obitelj Griffin ovim redoslijedom: Grijeh i osjećaji, Poziv na grijeh i Nešto grešno.

Koji vam je najdraži?

Ako vas zanima još naslova čiji protagonisti do svojih pustolovina putuju preko mora, onda je ovo knjiga koju morate pročitati.

 

Izvor: Grijesi jednog vojvode

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.