RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Moji čitatelji pametniji su od mene pa Ravenelima nisu odolijevali do objave posljednje knjige. No ako među vama ima netko tvrdoglav poput mene koji je odlučio nasumično uskočiti u ovu recenziju i tek se sada upoznati sa serijalom, trebate znati da čitate o četvrtoj knjizi u izdanju Mozaik knjige, Kao stranci.

Nikad više kao stranci

Jedina liječnica u Engleskoj i misteriozni Eathan Ransom našli su se u zavrzlami kakvu će samo njih dvoje moći riješiti. Ako usput oboje ne izgube glavu jedan za drugim.

On je muškarac ponajviše odan sam sebi. Bivši policajac Scotland Yarda, danas je zvučno ime među londonskim provoditeljima pravde, no duboko zakopana tajna spona povezuje ga upravo s Ravenelima, koje Eatha ne može smisliti.

A dok čini ono najbolje što zna – istražuje zločine – njegovim životom malo pomalo zagospodarit će lijepa liječnica Garrett Gibson, najposebnija žena koju je ikada upoznao.

Lisa Kleypas Kao stranci Obitelj Ravenel

Potpuno pogrešni

Gledajući logično na odnos Eathana i Garrett, njih su dvoje zapravo karakterno potpuno pogrešni jedno za drugo.

On je bivši detektiv čije ime na ulici još uvijek zločincima može utjerati strah u kosti, a Garrett je žena koja se sama uspjela izboriti za sve što je u životu postigla. Oboje su vrlo sposobni, vrlo inteligentni pojedinci koji svoj uspjeh ne mjere prisustvom onoga drugoga u svome životu. Jedan drugome neće glumiti spasitelja ni damu u nevolji.

Upravo zato njihova romantična priča toliko nam je neodoljiva: njih dvoje zaista su ravnopravni.

Njihov ljubavni odnos razvija se brzo, a unatoč tome što je njihova međusobna privlačnosti trenutačna, prikazana je na vrlo vjerodostojan i uvjerljiv način. Kao par, u trenu će nas osvojiti.

Žena i liječnica?

Baka je tvrdila da umni napor nije za žene i da će mi učenje takvih stvari nanijeti trajne posljedice.

Nije lako biti najinteligentnija žena u kraljevstvu, a još je teže biti obrazovana žena u kraljevstvu. Jasno je to svakome tko ima iskustva s čitanjem povijesnih ljubavnih romana. Ako vas zanima kako se u toj ulozi snašla Garrett, morali biste znati da je njezin lik nadahnut Elizabeth Garrett Anderson, prvom liječnicom u Engleskoj, koja je studij (jer to nije mogla u domovini) završila u Francuskoj. Uspješno je djelovala u Engleskoj, no Englezi su svejedno na snagu doveli zakone koji su odonda svaku zainteresiranu ženu sprječavali da krene njenim stopama.

Lisa Kleypas Kao stranci Obitelj Ravenel

Zanimljivosti koje je pametno znati

Današnje znanje o biologiji koje stječemo još u osnovnoj školi i koje se nama čini normalnim, ljudima devetnaestog stoljeća bilo je luksuz, luksuz koji su mnogi namjerno odbacivali.

Najnapetiji trenutak u ovome romanu upravo je trenutak u kojem Garrett riskira život osobe koju voli svojom odlukom da joj da transfuziju krvi. U njezino doba transfuzija se koristila, no zbog nepoznavanja krvnih grupa, svaka je bila lutrija. Mnogo ljudi umrlo bi kao žrtve iskrenog liječnikova pokušaja da spase pacijenta. Prošlo je više od 150 godina od Garrettine transfuzije do trenutka kada su otkrivene krvne grupe.

Druga točka koja će vam vjerojatno zapeti za oko jest spomen zagađene Temze, koja je to nekada zaista bila.

Kao stranci i ostali Raveneli

Volim knjige koje nam osim dobre zabave i tople ljubavne priče uspiju prenijeti i pokoju informaciju koja će nas nečemu poučiti. Lisa Kleypas piše upravo takve. Zato njezine romane o obitelji Ravenel čitajte ovih redoslijedom: Hladnokrvni zavodnik, Udaja za Winterbornea, Igra s vragom i Kao stranci.

A ako uživate o ljubavnim romanima s povijesnom pozadinom, zanimat će vas zasigurno i ovi.

I uživajte!

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.