RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Prvi roman poznate britanske autorice Barbare Taylor Bradford koji je u Mozaik knjizi ugledao svjetlo dana na hrvatskom jeziku je slavni Gospodar svoje sudbine. Knjiga je objavljena 2018., a godinu dana kasnije dobila je i nastavak, zasad još nepreveden (In the Lion’s Den).

Zašto je on gospodar svoje sudbine

James Lionel Falconer svojim je ambicijama daleko izvan svojeg vremena. Njegovi planovi podrazumijevaju penjanje na društvenoj ljestvici, ali ne zanima ga luksuz. Od malih nogu James želi biti poduzetnik. Marljiv je, šarmantan i pun ideja, pa tako ubrzo pažnju privuče Henryja Malverna, jednoga od najveći londonskih poduzetnika i vlasnika londonskih trgovačkih i brodarskih tvrtki.

S druge strane, upoznajemo Alexis Malvern, ženu odraslu u izobilju. Alexis je ljepotica velika srca koja Jamesu zapinje za oko, čime se sudbine obitelji Falcones i Malvern zauvijek počinju ispreplitati.

To nas uvodi u zaplete pune drame i precizno izraženih detalja te nezaboravnih likova kojih ima u izobilju, a zahvaljujući kojima ovaj roman možemo proglasiti izvanrednom ljubavnom pričom.

Barbara Taylor Bradford Gospodar svoje sudbine recenzija

U potrazi za većim od običnoga

Viktorijanska Engleska bila je kruta zemlja, oštrih podjela i poprilične netrpeljivosti prema svima koji ne pripadaju visokom društvu, koje se uzimalo kao mjerilo najboljega, bez obzira što bi se neki njihovi članovi, realno gledajući, zbog svoje nesposobnosti trebali pokriti po glavi i praviti da ih nema.

Upravo ta krutost bila je glavna prepreka Jamesu, koji je imao ambiciju postati trgovac, i to ne bilo kakav trgovac, već najbolji od najboljih – u zemlji u kojoj je uvijek bio samo sluga, a sve odluke donosili su oni jači, on je težio postati gospodar svoje sudbine. Kako bi ostvario svoje namjere, počinje raditi za poznatog i bogatog poduzetnika, a tako upoznaje i njegovu kćer.

James se probija na društvenoj ljestvici, a u ovome romanu pratimo njegov uspon, popločen uspjesima, no ponad svega preprekama koje mu nameću društvo, okolina i prevrtljivost života.

Barbara Taylor Bradford Gospodar svoje sudbine recenzija

Zakoračite u viktorijansku Englesku

Jamesove manire su besprijekorne, a to je tek prva slika koju gledamo iz kolaža koji će nam dočarati specifičnost viktorijanskog doba. Iako o njemu čitamo u brojnim romanima, Bradfordica je s posebnim žarom i posvećenošću detaljima opisivala nakit i modu, obiteljske domove, povijesne činjenice, no također i načine poslovanja i izazove s kojima su se suočavali poduzetnici tog doba.

Osim opisa povijesnog razdoblja i društva te dinamičnim zapletima, Bradford čitatelje osvaja uprizorenjima obiteljskih života i odnosa, počevši već od same Alexis i njezina oca. Čitat ćemo tako o ophođenju u svakodnevnim situacijama koje će nam pokazati familijarnu atmosferu tadašnjeg razdoblja.

No živo uprizorenje svakodnevice nipošto ne znači da romanu fali “mesa”! Među stranicama ove knjige očekuje nas misterij, opasnost, zanimljiva ljubavna priča, nekoliko neočekivanih preokreta i nenadani zločin.

I iščekivanju sljedećega

Za čitatelje koji se vole izgubiti u isprepletenim pričama brojnih likova koji romanu poput ovoga daju živost i primamljivost, ova obiteljska saga koja na 400 stranica uvodi pregršt njih, 33 knjiga po redu poznate autorice, štivo je kakvome su se nadali.

Nema sumnje da već sada jedva čekamo prijevod nastavka.

A da to ne biste činili praznih ruku, ovdje možete pronaći još pokoju recenziju slična sadržaja koja će vas nadahnuti da pronađete novu knjigu za vašu već sada bogatu listu za čitanje.

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.