RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Još krajem prošle godine, Mozaik knjiga najavila nam je nekoliko naslova koji nas očekuju u 2021. Ako ste nestrpljivi poput mene, znači da ste ovaj mjesec već nekoliko puta prevrtjeli njihov web u potrazi za informacijom o tome je li neki od naslova već ugledao svjetlo dana. S osmijehom na licu mogu vam reći da ih je bilo nekoliko, a jedan od njih je i Neodoljivi vojvoda.

Neodoljivi vojvoda protiv opasnog prokletstva

Gradić Kempton oduvijek je bio na lošem glasu. Naime, kruže priče o prokletstvu koje zadesi bračne parove koji tamo žive, pa je Kempton tako s vremenom postao mjesto na kojem živi veliki broj usidjelica. Muškarci koji se boje prokletstva nemaju hrabrosti mladu tražiti na tako riskantnom mjestu.

Jedna od usidjelica je i Tabitha Timmons, koja je preko noći postala nasljednica popriličnog bogatstva, no kako bi ga zadržala, mora se udati. To pak znači da je čeka put u London, jedino mjesto gdje bi mogla pronaći ženika.

Slučajno se u toj priči našao i vojvoda od Prestona, koji osjeća neodoljivu privlačnost prema ljupkoj no pristojnoj gospođici, no njega prati loš glas razvratnika. Preston nema nikakvu namjeru vezati se za jednu ženu, no njih se dvoje tada ponovno susreće u Londonu. Hoće li moći držati prste podalje od nje?

Elizabeth Boyle Neodoljivi vojvoda Ljubavne rime

Veliko prokletstvo maloga grada

Moja prva pomisao nakon što sam pročitala opis knjige u kojem se spominje kletva bačena na gradić Kempton bila je da me pomalo podsjeća na Vretenastu uvalu Tesse Dare, u kojoj su također živjele usidjelice, no osim toga, među serijalima nakon pročitane prve knjige nisam zamijetila sličnosti.

Primijetila sam također da Boyle ima drugačiji pogled na norme engleskog visokog društva devetnaestog stoljeća, a pod ‘drugačiji’ ponajviše mislim opušteniji. Njezinom se protagonistu Prestonu može dokazati da je ‘uništio’ nekoliko djevojaka, a društvo mu to nije previše zamjerilo, dok se obično u romanima za takve poteze donose ozbiljne i momentalne posljedice – u obliku braka koji muškarac mora ponuditi ženi koju je obeščastio. U žanru u kojemu se takve situacije često (možda čak i skoro uvijek) koriste kao glavni pokretači radnje i konflikti koji određuju smjer razvoja likova, Boyle ime pristup koji odskače i pritom privlači pozornost čitatelja potičući interes prema tome da saznaju čega još tu ima, a da će nas iznenaditi i oduševiti.

Zločesti vojvoda i pristojna djevojka

Tabithu bismo mogli opisati kao pristojnu i uzornu djevojku koja slijedi sva pravila, pa čak i ona koja joj štete. Zbog odgoja u župnome dvoru, više od ostalih djevojaka drži do tradicionalnih vrijednosti i ne usudi se preispitivati odluke okoline, čak i kada intuitivno shvaća da su na neki način sumnjive. Njezina sudbina od s početka do kraja u rukama je drugih ljudi, sve dok se i sama ne ohrabri i počne donositi odluke.

S druge strane, vojvoda od Prestona naučen je bezobzirno donositi odluke koje mu u svakome slučaju pogoduju. To ponekad znači da će pogriješiti, a jedna takva greška umalo ga košta sreće i budućnosti. Dva naša lika tako funkcioniraju kao komplementarni kontrast, tj. jedno drugoga dopunjavaju u svojim manama i vrlinama. Mi pritom uživamo u njihovom putu do tog saznanja i dogodovštinama koje ih vode prema zaključku da su najbolji jedno za drugo.

Elizabeth Boyle Neodoljivi vojvoda Ljubavne rime

Autorica koja pobjeđuje

Neodoljivi vojvoda prva je knjiga u serijalu Ljubavne rime koji se sastoji od četiri naslova od kojih se svaki može čitati zasebno. Istodobno je prva knjiga kojom nam je izdavač predstavio autoricu Elizabeth Boyle. Boyle iza sebe ima brojne romane, nagrade i priznanja, no njezine knjige dosad nisu bile prevođene na hrvatski.

Prva književna nagrada koju je Boyle osvojila omogućila joj je da objavi svoj prvi roman, i to ju je lansiralo u smjeru u kojem je uvijek željela ići. Godinama kasnije, iza sebe ima tridesetak romana.

Novi povijesni ljubavni romani

Mozaik knjiga za ovu godinu spremila nam je podosta naslova u ovoj kategoriji, od kojih je svjetlo dana već ugledao i roman Grijesi jednog vojvode (Suzanne Enoch), a u najavi je i Što se to zbiva u Londonu (Julia Quinn). Dakako, nadamo se da ćemo uskoro čitati i nastavak u serijalu Ljubavne rime. Dotad, ako još niste, u međuvremenu za sebe možete pronaći neki od sličnih romana na sljedećem linku.

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.