RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Šaputanja u noći još su jedna uspješnica u nizu Judith McNaught u izdanju Mozaik knjige koji na svojoj polici mora imati svaka prava obožavateljica ljubavnih romana. To je klasik koji ćete obožavati.

O čemu se radi?

Sloan Reynolds nevoljko pristaje na poziv svojeg oca da svoju obitelj posjeti u njihovom luksuznom domu u Palm Beachu. Nikad nije upoznala ni njega ni svoju sestru, pa ni sada nema pretjeranu želju da to učini.

No upozorenje FBI-eva agenta da njezinome ocu prijeti dug boravak iza rešetaka bude li optužen za zločin za koji ga sumnjiče, natjera ju da popusti i ode.

Nakon upoznavanja svoje obitelji, Sloan ubrzo dobiva priliku podrobnije upoznati svakoga od članova, pa čak i njihova obiteljskog prijatelja i poslovnog partnera Nou Maitlanda, prema kojemu Sloan osjeti iznenadnu privlačnost.

Dok Sloan i Paul pokušavaju saznati je li sumnja o njezinom ocu zaista opravdana, a osjećaju među njome i Noi sve se više produbljuju, obitelj Raynolds zadesi strašan zločin. Najstrašnije od svega je to što sve upućuje upravo na to da ga je počinila baš Sloan.

Judith McNaught Šaputanja u noći recenzija

Dobar “stari” ljubavni roman

Jao, “stari” dobar ljubavni roman… Jeste li primijetili kako su različiti od današnjih? Što biste rekli, koji je to fenomen koji je načinio takvu neponovljivu razliku i pojavom kojega lako možemo prepoznati kada se radi o ljubavnom romanu “najnovijeg” doba? Govorim, dakako, o pojavi mobitela!

Otvorivši Šaputanja u noći, odmah sam pročitala nešto što me natjeralo da okrenem na prvu stranicu i provjerim koje godine je napisan u originalu. Bilo je to 1998. kada su se mobilni uređaji tek počeli pojavljivati i masovno koristiti. Spominjem to jer se njihova (ne)prisutnost itekako zamjećuje u romanima i nevjerojatno utječe na samu radnju knjige. Danas, recimo, ako bi se u romanu dogodio neki nesporazum ili bi neki lik nekamo zakasnio, što bi rezultiralo nekim problemom, autor bi najprije morao opravdati zašto lik sve skupa nije na vrijeme riješio pozivom ili porukom. Za svaki problem koji se desi, autor najprije mora smisliti opravdanje za to zašto se to nije moglo izbjeći jednim jedinim telefonskim pozivom. Nekad su likovi jednostavno mogli reći: “Ah, joj, izgleda da se pismo negdje putem izgubilo”.

Vrlo zanimljivo, ne mislite li?

Svim ljubiteljima onih starih dobrih vremena, telefona s brojčanikom na rotiranje i romantičnih pisama koja su danima putovala, ovaj roman će pobuditi dozu nostalgije za prošlim vremenima. Izuzetno mi je drago da ovakve knjige i dalje prevode.

Šaputanja u noći i misteriozni zločini

McNaught je ovaj ljubavni roman “pojačala” elementima detektivskog romana, uvela zločin koji se mora riješiti, malo nezaobilazne drame i puno očaravajućih trenutaka obiteljske bliskosti. Bez erotike, seksualnih scena i srcedrapajućih emotivnih trenutaka, autorica je uspjela napisati ljubavni roman koji će zavrtjeti glavama svakoj obožavateljici svojom jednostavnošću i nepobitnom svevremenskom elegancijom.

Osim protagonistkinje Sloan, u romanu se pojavljuje još nekoliko likova koji vode igru svaki iz svojeg kuta, pa tako istodobno pratimo paralelne priče naše detektivke, FBI agenta Paula Richardsona i biznismena Noe Maitlanda koje se isprepliću u više točaka. Poveznicu među njima ponajviše čine ostali likovi poput luckaste tinejdžerice oštre na jeziku i pomalo škrte prabake milijarderke koja upravlja milijunskom zakladom.

Roman odiše gracioznim humorom, elokventnim dijalozima punim dosjetki i međusobnog zadirkivanja te upravo dovoljnom dozom misterija koji nas tjera da ostanemo prikovani uza stranice.

Iako smo u izdanju Mozaik knjige dočekali brojne naslove ove autorice, sa sigurnošću mogu tvrditi da nam nije dovoljno – i želimo još.

Slažete li se?

A ako ste u potrazi za još kojim sličnim romanom, možda bi vam se sviđali i hitovi Susan Elizabet Phillips.

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.