RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Klikom na ovu recenziju napravili ste prvi korak u smjeru opasne 1938. godine, one u kojoj se počelo mijenjati naličje Europe. Svi smo mi nekada bili drugačiji ljudi, a Izgubljeno pismo upravo će nam to dokazati. Novi roman objavljen u Mozaik knjizi odvest će nas na sam početak Drugog svjetskog rata, pred prag židovske obitelji koja se najhrabrijom pokazala upravo u najteže doba.

Morala sam samo poslati pisma, i sve će biti u redu.

Katie Nelson odlučna je u namjeri da odgonetne tajnu očeva nikada otvorenog pisma. Upušta se u potragu za odgovorima koji će neizbrisiv trag ostaviti i na njezinom životu. Nakon razvoda, teško joj pada nastaviti sa životom, a još teže podnosi putovanje na koje ju njezina potraga tjera. No putem upoznaje ljude koji otvaraju vrata novim iskustvima i oči prema novim spoznajama.

Godinama ranije, na samom početku Drugog svjetskog rata, mladi Kristoff saznaje da će o njegovoj amaterskoj vještini graviranja ovisiti život obitelji koja ga je prigrlila i žene koju voli.

Kristoff preuzima na sebe veliki teret i sakriva tajnu koju će godinama kasnije pokušati otkriti upravo Katie.

Za sve je krivo jedno izgubljeno pismo

Ali hm…Je li zaista krivo pismo? Ili markica? Filatelija je ljubav prema poštanskim markama i ostalom poštanskom materijalu, a prvi sakupljači maraka javljaju se oko 1850. godine. Za vrijeme Drugog svjetskog rata poštanske marke koristile su se kao medij za prijenos informacija među članovima pokreta otpora protiv Hitlerove strahovlade i terora.

Ono što u ovome romanu počinje kao potraga za pismom, ubrzo se pretvara u potragu za porijeklom jedne vrlo jedinstvene poštanske marke, a priča nas stoga vodi natrag u prošlost, u kobnu 193. godinu. Tada je u židovsku obitelj došao mladi Kristoff, vrlo vješt u slikanju. Pod svoje ga je okrilje uzeo poznati austrijski graver koji ga je učio zanatu graviranja pločica koje će se koristiti za proizvodnju poštanskih maraka.

Likovi koje autorica predstavlja svojim romanom plod su njezine mašte, no nadahnuti su stvarnim osobnostima koje su na ovaj ili onaj način ostale zabilježene u povijesnim knjigama. S obzirom da se u centru radnje nalazi upravo židovska obitelj, iz prve nam ruke daje na uvid kako su izgledale promjene koje su se dogodile preko noći, u trenutku Anschlussa, te uzrokovale strahote koji ćemo pamtiti još godinama kasnije.

Struktura knjige

Izgubljeno pismo podijeljeno je na poglavlja pisana iz dvije perspektive. Prvi lik je Katie iz San Francisca, koja 1989., simbolično upravo za vrijeme pada berlinskog zida, pokušava saznati tajnu pisma s tajanstvenom, jedinstvenom markicom.

Drugi pripovjedač je mladi graver Kristoff koji biva uključen u pokret otpora 1938. godine. Roman tako naglašava važnost i neizbježnost malog čovjeka koji se naizgled beznadno bori protiv sustava. Kristoffova motivacija vrlo je jednostavna – svojim postupcima brine za ženu koju voli u tolikoj mjeri da je spreman za njezino dobro staviti život na kocku boreći se protiv tada tek cvatućeg nacizma.

Kristoffa i Katie povezuju i prošlost i budućnost, u obliku jedne žene, Elene, koja je svojom požrtvovnošću, upornošću i hrabrošću bila dio pokreta koji je mijenjao lice zemlje.

Što smo naučili…

Iako je sadašnjost jedini trenutak u kojemu imamo moć nešto mijenjati, neizbježno je zagledati se u prošlost kako bismo iz nje izvukli iskustva i poruke. U ovome će nam romanu zapeti za oko muškarac koji ženu voli čistom, nesebičnom ljubavlju koja ga potiče da se iz sramežljivog i povučenog čovjeka pretvorio u hrabrog čovjeka koji odjednom prepoznaje snagu za koju nije ni znao da je ima. Ne pretvara se u mišićavog junaka, no svoje talente usmjerava na način koji će činiti razliku. Mislim da je to najvažnija poruka koju nam ovaj roman šalje: naučiti se zagledati u sebe i otkriti vlastitu moć koja će nam promijeniti život. Shvatiti da odgovor cijelo vrijeme leži u nama, samo ga je potrebno znati pronaći.

Godinama nakon Drugog svjetskog rata, hrabrost običnog čovjeka nadahnjuje autore u stvaranju djela koja slave njihovu važnost i doprinos. Ako ste uživali u Izgubljenom pismu, možda biste željeli zaviriti i u roman Dječak iz Toskane.

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.