RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Ima nešto neodoljivo u romanima Terese Medeiros. Njezine priče privlače nevjerojatan broj publike pa zato ne čudi ni što je Najljepša od svih naišla na oduševljenje čitatelja.

Najljepša od svih i tri pratiteljice

Mozaik knjiga u svibnju je objavila džepno izdanje od 4 naslova popularne autorice koju smo upoznali već s romanima Šarmantni princ, Nevjesta i zvijer, Tvoja do zore i Poljubac za pamćenje. U izdanju u kojem nam stiže roman o kojem danas govorimo, stižu još i Neki to vole zločesto, Neki to vole divlje iz serijala Kinkaid Highland te roman Vrag nosi karirano.

Teresa Medeiros kakvu poznajemo

Sa svakom novom recenzijom njezinih romana učvršćujem svoje mišljenje da je Medeiros autorica koja pred svojeg čitatelja voli staviti pomalo specifičan izazov. Veliki broj čitatelja iz tog razloga o ovoj priči ima podijeljena mišljenja. Neki tvrde da Medeiros pretjerujem dok je drugi podržavaju upravo zato što je drugačija.

Upitna je, dakako, situacija između Holly i Austin, tj. činjenica da ona pokušava njega osvojiti, nakon što neko vrijeme provodi zarobljena u kuli u koju ju je on strpao. Postavlja se pitanje Stockholmskog sindroma i romanticiziranja moralno upitnih situacija.

Druga skupina čitatelja oduševljena je time da Medeiros, reći ćemo, hoda po rubu, uzevši u obzir da je vrijeme radnje njezinih romana drugačije od današnjeg – kad su muško-ženski odnosi bili drugačije shvaćani i prouđivani.

Recept za uspjeh je očigledan

Sve u svemu, izgleda da je upravo to nekakva (neshvatljiva?) čar njezinih priča. Medeiros nas tjera da uronimo u njezinu priču, među likove koji žive po točno propisanim, strogim pravilima društva koje je oblikovao strah pred bogom i silama koje likovi smatraju jačima od sebe. Njihovi postupci, pogotovo postupci plemstva, pod stalnom su prismotrom i nadzorom krune, ograničeni su starim zavadama i zasljepljujućim tradicijama koje se nauštrb zdravome razumu moraju poštovati.

Najljepša od svih zatočenica je upravo svojeg najvećeg aduta – zasljepljujuće ljepote – koji za nju predstavlja najveće prokletstvo. No, kao što to uvijek biva, vanjska ljepota nije to što će presuditi kada je u pitanju njezina sudbina.

Holly je, unatoč svojoj mladosti i manjku iskustva, sklonija racionalnijem ponašanju. Austin je vođen strahom od legende, a onda ga tjera na upitna ponašanja koja umalo Holly koštaju života. No razum i osjećaji na kraju prevladaju strah od legende, a muškarac vraća ženu koju je umalo otpravio, dokazujući da je važna jedino ljubav – i unutarnja ljepota.

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.