RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

U istoj mjeri oduševljeni novim nastavkom kao i svjesni da njime zatvaramo još jednu cjelinu, zadivljeno otvaramo stranice romana Ne sudite damu po izgledu. Četvrta i posljednja u serijalu Pravila lopova, knjiga je u listopadu objvljena u Mozaik knjizi.

Svaka priča ima dva pripovjedača.

Kroz tri je dosadašnja nastavka neumorni Chase ganjao grešne stanovnike Londona, prateći iz sjene kako njegovi najbolji prijatelji jedan po jedan mijenjaju svoje živote i sreću pronalaze van zidova najpoznatije kockarnice, Palog anđela.

Dok medijskog mogula Duncana Westa zaintrigira lijepa no uništena Georgiana, uskoro mu postaje jasno da oboje skrivaju tajne čije bi ih razotkrivanje uništilo. Oboje imaju opasne planove koje su već pokrenuti, a zaustaviti ih ne može čak ni nepobitna privlačnost koja se javlja među njima.

Osim toga, oboje su na zabrinjavajući način povezani s Chaseom, najmoćnijim čovjekom u Londonu. Je li napokon došlo vrijeme da on izroni iz sjene?

Sarah MacLean Ne sudite damu po izgledu Pravila lopova recenzija

Ne sudite damu po izgledu…

…jer ćete pogriješiti.

Ovaj roman priredit će nam iznenađenje kakvo nismo očekivali. S prvim nastavkom u serijalu ustvrdila sam da smo sa Sarah MacLean dobili autoricu kojoj malo tko može konkurirati u njezinom žanru ljubavnih romana s povijesnom pozadinom, a potvđivala nam je to redom sa svakim objavljivanim romanom. Njezin talent kolumnira pričom koja razotkriva tajnu najzloglasnijeg i najstrašnijeg čovjeka u Londonu, onoga čija se moć uspoređuje čak s kraljevom.

Čitajući o zamršenoj vezi između uništene plemkinje i poznatog novinara, polako ćemo odmotavati klupko tajni koje se dosad oko nas marljivo plelo i namjerno nas navodilo na pogrešan put kojim smo mi mirne duše, ni u što ne sumnjajući, dosad koračali.

Sarah MacLean Ne sudite damu po izgledu Pravila lopova recenzija

Završetak serijala u punom sjaju

Dosad smo upoznali tri od četiri muška lika koji su osnovali kockarnicu koja je u središtu događaja ovog serijala, redom grešnih razvratnika koje je Chase spasio nudeći im krov nad glavom i priliku da započnu novi život.

Sudbina Palog anđela ovaj se puta nalazi na kocki nakon što se Chase zamjeri novinaru koji ga odluči raskrinkati u očajnom pokušaju da zaštiti vlastite tajne i ženu koju voli. Duncan se tako pretvara u prvog lika dovoljno hrabroga da izazove Chasea.

S druge strane, imamo lijepu, ali uništenu Georgianu, koja je svoj život uzela u svoje ruke i pokorila cijelo londonsko visoko društvo. Međutim, njezin lik ukazuje nam na posljedice žalosnog manjka zdravog razuma među pripadnicima plemstva, koji kao glavno mjerilo vrijednosti uzima titulu (ili njezin manjak). Dokazuju da samo titula donosi istinsku moć koja se ne preispituje, a svaka druga vrsta moći biva automatski proglašena nedostatnom. Niti ucjene i prijetnje financijskim uništenjem ne mogu pružiti zaštitu kakvu pruža čak i najmanja titula.

Ne sudite damu po izgledu u svojim poglavljima kvalitetno ocrtava London 1830-tih godina, a početak svakoga daje nam mali isječak iz popularnih novina u kojima društvo prati aktualne tračeve koje sami o sebi pomažu širiti. Odličan je to primjer na koji su se mediji oduvijek koristili za promociju određenih želja i interesa, tradicija u kojoj s godinama kao društvo postajemo sve bolji.

Je li ovo kraj?

Nevaljalac ostaje nevaljalac, Grof traži ljubavnicu i Kazna za vojvodu već vjerojatno stoje na vašim policama, a ako još nije, zasigurno će im se pridružiti i ovaj roman. Mozaik knjiga sva je četiri romana objavila upravo ove godine, pa jedino što nam sada preostaje jest uskoro se nadati još kojem Sarahinom romanu.

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.
x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.