RECENZIJA Andrea Holi, Ključ za knjigu

Otkad je svijeta i vijeka postoji dilema o tome je li jača ljubav ili rat. Čitajući romane nadahnute ratnim zbivanjima, na čijim se stranicama često susrećemo sa strahotama zbog kojih nerijetko pustimo i koju suzu, i dalje možemo zaključiti nepobitnu istinu: čak i usred najvećeg očaja ima ljubavi. Dječak iz Toskane tomu je najbolji primjer.

Roman nadahnut Drugim svjetskim ratom objavljen je u Mozaik knjizi, i odmah naišao na pozitivne kritike čitatelja, a dijelu tog oduševljenja i sama sam svjedočila kad sam postove s objavama podijelila na društvenim mrežama.

Tko je Dječak iz Toskane?

Nakon smrti svojeg oca Joanna o njemu saznaje tajnu u koju je, poznavajući očev karakter, prilično teško povjerovati. No želja da bolje upozna sada već pokojnog oca. A i dobra doza znatiželje, tjeraju je da otputuje na mjesto na kojem je skrivena njegova najveća tajna: u Toskanu.

Roman prati dvije paralelne priče, Joanne i njezinog oca. Istodobno tako svjedočimo priči mladog pilota Hugha, koji se nakon pada aviona našao zarobljen u Italiji gdje je naišao na ženu koja mu je iskazala milosrđe u najranjivijim trenucima, spasila mu život i pokrenula njegov život u smjeru koji će godinama kasnije njegovoj kćeri otkriti postojanje dječaka iz Toskane.

Joanna je uvjerena da je misteriozni dječak iz Toskane, u kojem čita u očevu pismu njezin izgubljeni brat. Putem do razotkrivanja njegove tajne, Joanna gotovo bila upletena i u zločin, sjedinjuje se s ljudima koji će postati važnim dijelom njezina života, upoznaje životnu priču svojih roditelja te ono najvažnije, pronalazi svoje mjesto u svijetu.

Fikcija protiv stvarnosti

Pogledavši u prošlost, u tu ratom obilježenu 1944. godinu te puno godina prije i nakon nje, nailazimo na mnoštvo primjera koji ocrtavaju različitost u življenju ljudske svakodnevice. Joannina priča posebno je izazovna jer se odvija u 1970-tima, kada je položaj žene u društvu izgledao puno drugačije nego što je izgleda danas. Prvi primjer već je samo njezino putovanje, zbog čega je u maloj, zatvorenoj sredini sumnjiva od samog početka. U trenutku kada se u San Salvatoreu dogodi zločin, Joanna instinktivno počinje osjećati strah, ponajprije zato što je novo lice u maloj sredini u čije se namjere većina domaćeg stanovništva još nije uvjerila, no posebice zato što je – žena. Njezina riječ smatra se manje vjerodostojnom, a čak i unatoč tome što se sprema za karijeru pravnice, i dalje je se ne cijeni na isti način na koji bi se cijenilo muškarca koji bi se nalazio na njezinome mjestu.

Drugi razlog zbog kojeg nailazi na otpor jest činjenica da rat uvijek krije tajne za koje mnogi žele da ostanu duboko zakopane. Mnogi životi kasnijih generacija građeni su na lažnim temeljima, a kada bi netko u te klimave temelje zabio lopatu, srušile bi se sjajne kule od karata. Upravo to se događa u San Salvatoreu. Malo, idilično, društvo ruralne Italije biva prodrmano iz temelja nakon dolaska jedne Britanke koja voli gurati nos kamo ne treba u potrazi za istinom.

Tajne i sjećanja…

Ruralna Italija, kao i mnoga druga slična mjesta diljem, a i izvan Europe, zauvijek će skrivati tajne zakopane davnih dana za vrijeme huktanja Drugog svjetskog rata. Unatoč tome što je Dječak iz Toskane fiktivna priča, mnoge čitatelje i dalje podsjeća na vlastita nikad odgovorena pitanja.

Većina mlađih čitatelja, uključujući mene, i dalje ima djedove i bake koji su živjeli ili bili rođeni u doba rata koji nije obilježio samo našu zemlju, već cijeli svijet. Neki čitatelji starijih generacija i sami danas čitaju ovu knjigu. Možda još traže nekog davno izgubljenog člana obitelji, oca ili starijeg brata čiji su se tragovi, nakon što je jednom rekao doviđenja, zauvijek izgubili. Za njih je ova priča puno više od knjige, ona je poput sjećanja.

Dječak iz Toskane neka je vrsta ljubavne, no ponajviše obiteljske, ratom obilježene priče. Među njezinim stranicama pronaći ćete razloga za smijeh, plač i suosjećanje, a zasigurno će vas potaknuti da posegnete i za nekim drugim naslovom te tematike. Uživajte!

 

Izvor: Ključ za knjigu

x

Prijavite se na newsletter i ostvarite 10% popusta na prvu kupnju!

Pročitao/la sam i prihvaćam Opće uvjete poslovanja i Pravila privatnosti

Svojom prijavom dopuštam Mozaiku knjiga d.o.o. da obrađuju moje osobne podatke u svrhu obavještavanja o njihovim ponudama, do mog povlačenja suglasnosti.